Седалището на голяма руска банка се намира в модерна офис

...
Седалището на голяма руска банка се намира в модерна офис
Коментари Харесай

Защо се върнах в Русия: разказът на един IT специалист

Седалището на огромна съветска банка се намира в съвременна офис постройка в южната част на Москва. Алексей (името му е променено, б. ред.) е добре заплатен IT експерт, на 30 години е и е върл съперник на войната против Украйна. Поради тази причина още първоначално е мислел да напусне Русия, споделя той пред кореспондент на немската обществeно-правна медия АРД.

" В деня, в който стартира войната (24 февруари 2022 г.), излязох на митинг вечерта, само че хората там бяха два пъти по-малко от служителите на реда. Тогава разбрах: няма смисъл от манифестации повече. И се замислих дали да не напусна страната ", спомня си той. Малко преди този момент младият мъж е сбъднал една своя мечта - купил си е апартамент на погашение, в който живеел от три месеца, прецизира изданието.

Когато предходната есен започва частичната готовност в Русия, Алексей взема решение, че е време да си тръгне. " Бях засегнат, че страната може да реши да ме изпрати на война, без аз да мога да откажа ", изяснява той решението си. 

Първият месец минава като почивка

Така Алексей, дружно с един негов сътрудник, през септември предходната година. Пред АРД той демонстрира фотоси от хаоса, който претърпяват на границата – голямо запушване от хора, които желаят да изоставен страната, което ги забавя пет дни.

Много руснаци, които не утвърждават съветската инвазия в Укпрайна, избягаха от страната Снимка: Daro Sulakauri/Getty Images

Алексей идва в Батуми, намира квартира при собствен другар и оттова работи за руска компания. Първият месец минава като почивка. Но по-късно идват първите компликации и тихите подозрения – поради присъединението на Грузия към западните наказания преводът на заплатата му е усложнен и оскъпен, езиковата преграда, както и усещането, че и най-голямото гостолюбие си има граници.

Преместване в някой от мегаполисите в Западна Европа не е алтернатива за руснака.  " Украинците отиват там, тъй като в действителност са в заплаха и всички им се радват. Но отношението към руснаците е друго: бързо разбрах, че там никой не ни чака ", споделя той.

Напускането на Русия остава без последствия

Докато вкъщи приятелите, познатите и фамилията на Алексей не престават да живеят постарому, той има чувството, че неговият живот е паузиран. За това в края на февруари тази година той се завръща вкъщи. Веднага си намира добре платена работа като експерт по осведомителни технологии.

Пред АРД младият мъж споделя, че въобще не съжалява за решението си да напусне Русия: " През целия си живот не съм харесвал Путин. Все още не го одобрявам, в никакъв случай не съм дал своя вот за него и няма да го направя. Разбира се, че не одобрявам това, което се случва. Бях срещу мобилизацията и по тази причина напуснах. "

Въпреки че е на 30 години и резервист, Алексей не се опасява, тъй като е прекомерно значим в работата си. Дори към този момент разполага и с документално удостоверение за това - документ от банката, в която работи, че е освободен от готовност. Досега не е имало никакви последици за него от това, че е решил да напусне страната заради войната, се споделя още в обявата на АРД.

По тематиката Ви предлагаме и това видео на Дъждовни води:

" Не желая да имам нищо общо с Русия "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР