Сдружението изпрати сигнал до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев,

...
Сдружението изпрати сигнал до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев,
Коментари Харесай

Сдружение на бизнеса в Царево иска от премиера да спре търга за имота до плаж Нестинарка

Сдружението изпрати сигнал до президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на туризма Илин Димитров и регионалния шеф Мария Нейкова

Търгът за отдаване на имот до скалите на плаж „ Нестинарка “ е противозаконен, ощетява страната с безобразно ниския наем от 25 стотинки на кв.м. и накърнява публичния интерес . Това пишат в сигнал до президента Румен Радев, министър-председателя Гълъб Донев и министъра на туризма Илин Димитров от „ Сдружение на бизнеса в община Царево “.

Те упорстват да се спре процедурата, оповестена от регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова. Търгът е плануван за 11 април.

Както Флагман.бг към този момент писа, губернаторът разгласи на търг за отдаване чартърен на 405 кв.метра за период от 10 години. Бъдещият наемател ще има право да построи нощен бар/ресторант от 270 кв.метра и спомагателна комерсиална повърхност от 130 кв.м. Наемната цена стартира от 1300 лв. на месец. 

Ето какво написа в сигнала, който бе изпратен и на Флагман.бг:

" Обявата за осъществяване на търга буди съществени паники и подозрения заради следното: 

На първо място поземленият парцел съставлява морски плаж. До сегашния миг за същия не са осъществени директни геодезични измервания и плажът не е отразен като подобен в кадастралната карта и имотния указател, макар че същият дава отговор на условията на чл.6, ал.2 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Плажът е добре прочут и се употребява от жителите на Царево и жителите, гостуващи в курорта. 

Обявата е съобразена с условията на ЗУЧК, без публично в нея да е упоменато, че теренът действително съставлява плаж по смисъла на закона.

Съгласно ЗУЧК отдаването чартърен на сходни парцели може да направи само и единствено министъра на туризма, като законодателят е планувал период от 5 години.

Реално с визираната в сигнала " хибридна " процедура или се прави опит за заобикаляне на закона, или различно администрацията на регионална администрация демонстрира слабото му познаване.

Моля да обърнете внимание на обстоятелството,че отдавайки тези 405 кв.м. от парцела действително се блокира капацитета да се употребява или отдаде целия парцел с обща повърхност от 5058 кв.м., което несъмненно би довело до накърняване на интереса на жителите, и страната, както и вреда за фиска. В обявата не е посочена точната локация за слагането на обектите, което лимитира инвеститорския интерес и основава усещане, че търгът е превдварително решен.

При калкулирането на наемната цена за кв.метър, с оглен на първичната месечна наемна цена от 1300 лв. и обстоятелството, че с процедурата действително се блокира целият парцел, се получава наемна цена от 25 стотинки на кв.м.

25 стотинки на кв.м. - цена за наем на парцел на първа линия на българкското Черноморие със личен плаж. Подобна цена за наем на държавни парцели не е позната даже в най-мракобесната част от новата българска история.

За съпоставяне, безусловно по същото време Министерството на туризма със Заповед № T-РД-16-83 от 02.03.2022 открива подобен търг за предоставяне чартърен за период от 5 години на най-близкия прилежащ плаж, с обща повърхност от 5143 кв.м., находящ се на по-малко от 400 метра по права линия от посочения парцел в обявата на Областна администрация, при първична цена от 12 418 лв.. Ноторно знае се, че главният източник на доходи при сходни парцели са комерсиалните площи и заведения. В парцела, отдаван от Министерството на туризма, оптималната повърхност по смисъла на чл.10, ал.7 и 8 от ЗУЧК, е в размер на 206 кв.метра, което е два пъти по-малко от горната публикация.

Наемателят на плажа би трябвало да направи и спомагателни разноски, възлизащи на десетки хиляди левове на година за разчистване, водно избавяне, които също би следвало да се калкулират в цената.

От горното следва да заключим, че Областна администрация Бургас предлага два пъти повече комерсиална повърхност на цена най-малко 10 пъти по-ниска от оповестената от Министерството на туризма. Освен стряскаща, разликата будии доста съществени въпроси във връзка с отбраната на публичния интерес от разнообразни държавни структури.

Град Царево е ноторно прочут като спокоен и фамилен курорт, за това свидетелстват доста фествивали със фамилна устременост и изградените детски площадки в целия град. Потенциален проблем, очевидно неглижиран от страна на администрацията е, че се позволява построяването на нощен бар в жилищен регион, което неизбежно ще породи спорове сред почиващите жители и тези, търсещи опция за визити на нощни заведения.

Позиционирането на плануваните обекти ще сътвори действителна заплаха за активирането на свлачище, за момента спряно от построена подпорна стена. Съгласно кадастралната карта на парцела е нарушена територия за възастановяване, като съществена причина за това е рискът от свлачище.

По-възрастните поданици на град Царево ясно си спомнят, че градежът на водната пързалка в града преди време беше спрян поради заплаха от активизиране на свлачището, навръх мястото, което е планувано за разполагане на търговски обекти. 

Съгласно обявата са планувани 5 кв.м. за разполагане на мобилни химически тоалетни. За съпоставяне, общоприетата тоалетна кабинка е с минимални размери 120х120 см, т.е. - в плануванаъа повърхност могат да се разположат най-вече 4 броя мобилни тоалетни, които да обслужват 400 кв.метра заведения и търговски площи.

До парцела няма канализация и път, което прави невероятно обслужването на плануваните химически тоалетни и може да се направи обоснованото съмнение, че заустването на отпадъчните води ще се прави непосредствено в морето и то точно в акваторията на най-хубавия плаж в Царево - " Нестинарка ".

За край ще слага въпроса за какво сходна процедура се афишира и осъществя тъкмо по време на избори и дали крайната цел не е още веднъж българските жители да бъдат сложени пред приключен факт, заобикалящ буквата на закона и мощно увреждащ разпределението на публичните богатства.

С оглед на всичко изложено, апелирам, за Вашето подпомагане като навреме извършите инспекция и предприемете нужните дейности за отбрана на обществения интерес ", написа в сигнала на " Сдружението на бизнеса в община Царево ", което е представлявано от адв. Лъчезар Ковачев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР