Сдружение Гражданска Инициатива за Модерен Транспорт“ проведе няколко срещи по

...
Сдружение Гражданска Инициатива за Модерен Транспорт“ проведе няколко срещи по
Коментари Харесай

Общината се допитва до столичани как да ремонтира центъра

Сдружение „ Гражданска Инициатива за Модерен Транспорт “ организира няколко срещи по план „ Кръгли маси за възстановяване на инфраструктурата на гр. София “ по Програма Европа 2017, финансирана от Столична община. Темите на събитията бяха:
Новият образ на бул. Княз Александър Дондуков Новият образ на ул. Граф Игнатиев
Преди началото на срещите бе извършена анкета , имаща за цел да проучи  осведомеността на обществото по заложените тематики. По тематиката за бул. Дондуков резултатите демонстрират, че едвам 50% от обществото знаят каква ще е финалната визия на булеварда месец след започването на ремонта като съвсем 75% не я утвърждават. 53% считат, че изборът за настилка е трябвало да бъде композиция от асфалт и паваж, 18% утвърждават настоящия вид – напълно от паваж, а останалите считат, че е трябвало да бъде само от асфалт. По въпроса дали би трябвало да има построена велоалея е реализирано болшинство от 94% в поддръжка на концепцията.

Подобна анкета бе извършена и по другата тематика. Близо 80% от хората, знаят, че следва реорганизация на ул. Граф Игнатиев и прилежащите ѝ площади. 90% от хората са обединени към концепцията, че ул. Цар Шишман би трябвало да се трансформира в споделено пространство, а малко над 80% мислят, че ул. Солунска би трябвало да се преустрои по същия метод. 93% от интервюираните считат, че пешеходната зона би трябвало да се усили и би трябвало да бъдат построени нови площадни пространства. За разлика от досегашните въпроси, не можа да се откри ясно мнението на интервюираните дали пазарът за книги би трябвало да бъде трансформиран във краткотраен пазар, работещ единствено петък, събота и неделя, защото хората бяха раздвоени. 46% утвърждават концепцията, до момента в който 54% са срещу. 70 на 100 считат, че би трябвало да се построи велоалея.

Сред присъстващите на срещата бяха Евгени Крусев, зам. кмет по направление „ Транспорт и транспортни връзки “ към Столична община, арх. Иво Пантелеев, създател на плана за реконструкцията, Иван Лерински, специалист преносим състав към Столична община.

Реконструкцията на ул. Граф Игнатиев се възнамерява да стартира при започване на м. юли 2018 година и ще включва:
Подновяване на ВиК инфраструктурата; Подновяване на детайлите на градското обзавеждане; Подновяване на настилката; Подновяване на осветителните тела; Освежаване на „ зелената система “; Преустройване на трамвайните трасета; Доразвиване на присъщата за улицата поредност от площадни пространства и улични прави в преобладаващо пешеходна зона; Преструктуриране на пазарите за книги и за плодове и зеленчуци.
Предвижда се първият стадий на ремонта да бъде от ул. „ Алабин “ до пл. „ Славейков “. Следващият стадий ще обгръща площад „ Славейков “. Трети и четвърти стадий са надлежно секторите сред ул. „ Г. С. Раковски “ и бул. „ Васил Левски “, както и сред бул. „ Васил Левски “ и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “. За всеки стадий се планува времетраене от 30 дни.

Трамвайният превоз ще бъде непокътнат в настоящия си тип. Трасето ще се състои от 4 релси, не от 2, както беше препоръчано първоначално. Причината е, че от там минават основни за столицата линии, които няма по какъв начин да се реализира удачно в двете посоки придвижване по 2 релси единствено. За да се осъществя, би трябвало трамваите да се изчакват, което ще докара до забавяния и понижаване в честотата на линиите.

На пл. Славейков ще бъде освежен и отворен фонтанът, а книжният пазар ще бъде спретнат и сведен като повърхност. Той ще бъде формиран от елементарно преносими модулни секции. Преустановява се и съществуването на зеленчуковия пазар по продължение на градината „ Св. Седмочисленици “ в настоящия му тип. Той също ще бъде сведен като към момента не е ясно дали ще действа всеки ден или единствено в избрани дни от седмицата.

Градинката пред храма „ Св. Седмочисленици “ ще бъде актуализирана, а детската площадка ще бъде реновирана. Предвижда се и възобновяване на „ зелената системата “, защото сега съгласно изследване към 60% от дърветата са във физическа гибел или в развой на умиране.

Автомобилното придвижване и паркирането сред бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “ и бул. „ Васил Левски ”, ще бъдат неразрешени, защото там ще бъде построена пешеходна зона. Също по този начин местата за паркиране по ул. Цар Шишман ще бъдат редуцирани доста. Като опция ще може да се употребява новоизграденият под земята паркинг на стадион Васил Левски, а зелената зона ще бъде разширена. Предвижда се построяването на велоалея по ул. Граф Игнатиев, която да свързва Попа с Борисовата градина.

Ще бъде осъвременена и системата за боклуци. Предвижда се въвеждането на подземни контейнери. Те ще бъдат ситуирани най-вече до кръстовищата, с цел да могат да се извозват елементарно отпадъците.
Срещите минаха под формата на полемика , а не на презентация. Имаше висок интерес от страна на жителите, които се включиха интензивно с въпроси и с оферти по тематиките. Въпреки че центъра на София ще бъде задръстен поради ремонтните действия за няколко месеца, всички чакат с неспокойствие новия актуален образ на Столицата!
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР