Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за

...
Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за
Коментари Харесай

Лакомията на Шишко войвода за комисионните провалила сделката с бойните кораби? Борисов е бесен!

Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за общо 820 млн. лв. пропадна, откакто спечелилата компания МТГ “Делфин”, която единствена бе подала оферта, се отхвърли изненадващо в последния миг.

За неуспехът на договорката, особено способства и шишко войводата Красимир Каракачанов, който както постоянно се полакоми за комисионната. Парите очевидно му се сториха малко и по тази причина, просто внезапно единствената компания взела присъединяване в договорката се отхвърли.

Решението на компанията е без казус в досегашните процедури по модерницазия на армията и на този стадий е мъчно за пояснение.

Само преди две седмици Каракачанв се обясняваше, че договорът може да бъде подрисан до края на годината и в него няма да има никакви малки врати по повод един ден, било след година две или три, да се усилва сумата или срокът на осъществяване. Сигналите от “Делфин” също бяха, че са подготвени да склучат договорката.

Проект от подобен мащаб се приготвя с години и решенията рядко се взимат в последния миг. Българската корабостроителница трябваше да работи по плана с един от водачите в бранша- европейската мултинационална компания “Thales”, която да е систематичен интегратор и да оборудва корабите с нужното въоръжение, радари, сонари и други

Конкурсът бе съревнование с един кон, освен това белязан, защото от дълго време ббе известно, че любимец е точно варненската корабостроителница.

С неуспеха на поръчката за патрулните кораби процесът по рационализация на армията напълно блокира. Проектът за закупуването на нов вид изтребители е на трупчета от месеци, а сумата по него също ще бъде понижена от 1.5 млн. лв. на към 1.2 млн. лв. поради начисляването на Данък добавена стойност. Проектът по закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски пък към момента не е утвърден даже на пръвителствено равнище.

В един миг се оказва, че Каракачанов в лицето си на военнен министър вместо да се грижи за подобряването на положението на армията, прави тъкмо противоположното единствено и единствено да се налее с още пари.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР