Сделката за покупката на 8 изтребителя F-16 Блок 70 ще

...
Сделката за покупката на 8 изтребителя F-16 Блок 70 ще
Коментари Харесай

Сделката за F-16 ще се оскъпи заради инфраструктурата и може да се плати наведнъж

Сделката за покупката на 8 изтребителя F-16 Блок 70 ще се оскъпи в допълнение поради инфраструктурата, а може да се наложи да платим цялата цена едновременно. Това се разбра от думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов и на финансите Владислав Горанов.

Каракачанов сподели пред депутатите, че ще се наложи да изградим сами инфраструктурата нужна за новите 8 изтребителя F-16, за които се договаря със Съединени американски щати. Той изясни на парламентарния надзор, че за разлика от нас другите страни от Източна Европа, като Хърватия и Словакия, които купуват F-16 имат най-малко отчасти построена инфраструктура. Освен ремонт на пистите би трябвало да се купят и нови радари, които са съвместими с НАТО. Сегашните руски радари, които още се употребяват от армията са пред колапс и страната ни към момента няма система за опознаване свой-чужд съвместима със съдружниците.

Сумата е много сериозна, само че за наслада можем да си я позволим

Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено заплащане, сподели министърът на финансите Владислав Горанов. " Може да си разреши да заплати едновременно. Сумата е много сериозна, само че за наслада може ", сподели още Горанов. " В договаряния сме с американската страна, с цел да реализираме оптималната цена, която е избрана от Народното събрание ", изясни Владислав Горанов. Той добави, че " 2 милиарда лв. са много пари, само че откакто това е приоритет и сме членове на НАТО евентуално това изпитание би трябвало да бъде направено ".

Каракачанов сподели още, че има известно терзание, че в случай че се наложи да се платят изтребителите F-16 едновременно, може да няма пари за останалите планове за модернизиране на армията – корабите и новите бойни машини за пехотата. Той повтори пред депутатите, че цената посочена от Агенцията за съдействие в защитата и сигурността на Съединени американски щати (DSCA) в утвърждението за продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 - 1.673 милиарда $ (почти 2.9 милиарда лева.) не не е сумата за офертата. Това е тавана, който Конгреса на Съединени американски щати дава на американското държавно управление. Каракачанов добави, че сумата за утвърждението при договорката на Словакия за 14 изтребителя F-16 е била 2,8 милиарда $, а договорката се подписана на 1,8 милиарда $. Ще получим оферта, в случай че не ни удовлетворява ще продължим диалозите, сподели Каракачанов.

Според източници на " Дневник " цената на която българският преговорен екип се надява да подписа контракт е към 2,1 млрд лева

На 12 юни ще стане ясно, кой ще строи кораби за 1 милиарда лева

На 12 юни ще стане ясно, коя компания ще бъде предпочетена да строи два многофункционални патрулни кораба за военноморските сили (ВМС). Тогава Министерството на защитата би трябвало да внесе в Министерски съвет отчет с оценяване на офертите. След това би трябвало да бъде взето решение на държавното управление. Одобрената от Народното събрание планова цена за двата кораба е 984 млн. лева (с ДДС). Министърът на защитата Красимир Каракачанов сподели в Народното събрание през днешния ден, че пърият транспортен съд би трябвало да бъде доставен през 2023 година, а вторият през 2024 година

Офертите за строителството на кораби, които се преглеждат са на компаниите Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG (Германия), " МТГ – Делфин " (България) и FINCANTIERI (Италия). За любимец е посочена българската компания, която един път завоюва същата процедура, само че се отхвърли да подпише контракт, защото тогава цената беше с 20% по-ниска.

" Може да се стигне до закъснение на плана за Военноморските сили, в случай че се окаже, че има пропуски в ценовите предложения. Ако има подобен вид ще дадем опция на компаниите да си поправят офертите ", сподели Каракачанов по време на парламентарния надзор.

Каракачанов сподели за следващ път, че би било добре да имаме подписани контракти до края на годината и по трите плана за модернизацията.

Днес Каракачанов би трябвало да прегледа и документите преди да бъдат изпратени претенции за предложения до четирите компании участващи в процедурата за доставка нови бойни машини на пехотата. Прогнозната сума на плана е съвсем 1.5 милиарда лева с Данък добавена стойност. Срещу тях би трябвало да бъдат доставени 150 машини (90 бронирани и 60 обслужващи и осигуряващи) и специфична техника за 3 батальонни групи, информационна и осведомителна система, тренажори и друго съоръжение. Фирмите са немската ARTEC GmbH, финландската компания Patria, държавната френска компания NEXTER Group и мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG, който е със седалище във Швейцария. Почти всички компании заявиха подготвеност машините да се сглобяват в България, което е едно от условията на търга.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР