Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на

...
Сделката за ЧЕЗ е замислена като една тайна продажба на
Коментари Харесай

Овчаров: Гинка дава нереално много пари за ЧЕЗ, държавата ѝ е обещала пари от арбитража

Сделката за ЧЕЗ е замислена като една загадка продажба на безусловно незнайни хора, зад които стоят избрани персони, със съдействието на българската страна. Това съобщи пред бТВ бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Според него това е договорка, която неизбежно включва сделки във връзка с арбитража.

„ Няма по какъв начин да се ангажира новият притежател, в случай че не се ангажира българската страна, а тя може да се ангажира, като авансово се контракти с ЧЕЗ за избрана сума. Очевидно сумата е към 300 милиона, като е стихотворец ангажимент част от нея да се върне към новия притежател. Затова и той с такава лекост дава тази висока цена, която е безусловно нереална ”, акцентира Овчаров.

По думите му цената на ЧЕЗ е повишена 1,5 пъти. Няма по какъв начин страната да не взе участие в тази договорка, безапелационен е той.

„ Има явна сделка с присъединяване на българската страна ”, уверен е Овчаров. „ КЕВР бяга от отговорност, в случай че има всички права по закон и по разпоредба да се намеси ”, добави някогашният енергиен министър.

Според него от ЧЕЗ не са предложили на българското държавно управление да изкупи сдружението в България.

„ По-скоро са предложили някакви съглашения във връзка с арбитража. ЧЕЗ се пробва да се измъкне от България по терлици в една доста комплицирана обстановка. От една страна, да продаде активите си на извънредно висока цена, въпреки това, в случай че успее да се споразумее по арбитража да прибере още една голяма купчина пари, а в случай че не успее, да си остави вратата отворена, само че към този момент получили огромната сума за активите в България ”, счита Овчаров.

Той разкритикува и концепциите на премиера Бойко Борисов страната да получи дял в енергото.

„ Влизането, и то по този лаишки метод, на страната в тази договорка на последния стадий с настояването за надзорен пакет от 34%, не знам на кого изобщо може да му пристигна на акъла. То дава пряк аргумент на ЧЕЗ да каже: Ето те по тази причина ни малтретираха до момента, тъй като желаят да ни вземат. Не знам Бойко Борисов и всички корифеи към него не се ли сещат, че те към този момент 100% са изгубили този арбитраж с тази глупава акция за придобиване на мажоритарен дял ”, разяснява той.

Овчаров разяснява и концепцията на Борисов за Балкански АЕЦ " Белене ". Според него министър председателят безусловно аматьорски е оповестил, че Европейска банка за възстановяване и развитие ще финансира подобен план, само че е пропуснал да прочете, че банката въобще не дава пари за нуклеарни централи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР