Считано от 1 септември 2021 г. в търговската мрежа и

...
Считано от 1 септември 2021 г. в търговската мрежа и
Коментари Харесай

Въвеждат нови енергийни етикети на светлинните източници

Считано от 1 септември 2021 година в комерсиалната мрежа и онлайн магазините стартира въвеждането на нови енергийни етикети на светлинните източници, напомнят от Черноморски проучвателен енергиен център /ЧИЕЦ/. С цел реализиране на цялостна бистрота, класовете на енергийна успеваемост са със повишени критерии и са разпределени в канара от A до G, като са отстранени плюсовете към класа (A+/A+++).

Промяната е в резултат на новите европейски регулации, съгласно които енергийните етикети на всички артикули следва да се актуализират поетапно през идващите няколко години. Новите енергийни етикети за първи път са въведени напролет на 2021 година и са обгърнаха 4 групи от най-използваните в дома електроуреди - хладилници и фризери, перални машини, съдомиялни машини, тв приемници и електронни екрани.

Нов детайл на енергийния етикет на светлинните източници, с изключение на обновения енергиен клас, е QR кодът, който препраща към европейската продуктова база данни EPREL, допълват от ЧИЕЦ. В нея потребителите ще намерят спомагателна потребна информация да вземем за пример за цвета на предаваната от източника светлина (топла бяла, неутрална бяла, студена бяла), опцията за димиране, междинната дълготрайност на живот, показателя на цветопредаване и трептенето.

Доброто цветопредаване значи, че светлинните източници могат да покажат цвета на осветяваните обекти по оптимално натурален метод. Ниските стойности на вибриране демонстрират, че светлинният поток има минимални пулсации, причиняващи дискомфорт на потребителите. Тези спомагателни характерности ще могат да се видят и върху опаковките на продуктите.

Всички светлинни източници, които ще бъдат пуснати на пазара след 1 септември 2021 година, следва да имат върху опаковките си нов етикет. Останалите артикули могат да продължат да се продават със остарелия етикет в идващите 18 месеца, с цел да се избегне нуждата от произвеждане на нови опаковки или преетикетиране на артикули, които се чака да бъдат продадени в къси периоди.

За разлика от физическите обекти, онлайн магазините са длъжни в период до 21 септември 2021 година да разгласяват новите етикети директно до цената на светлинния източник. Възможно е обаче доставяните артикули да имат остарели етикети. За съблюдаване на новите разпореждания ще следи Комисията за отбрана на потребителите, която ще постанова наказания при определяне на нарушавания, се показва в известието.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР