Считаме, че е целесъобразно да се предложат пакети от мерки,

...
Считаме, че е целесъобразно да се предложат пакети от мерки,
Коментари Харесай

Институт за пътна безопасност: Менда Стоянова действа като представител на застрахователните дружества

Считаме, че е оправдано да се предложат пакети от ограничения, обхващащи целия набор на застраховката „ Гражданска отговорност “, в това число и съответна система ”Бонус-малус ”, с цел да не се постанова през няколко месеца да се поправя Кодексът за застраховането.
Предлагаме на застрахователните компании да се понижи признаването на административните разноски за Гражданско отделение с 10%, а предел да има само за спомагателния кръг лица, произлизащи от тълкувателното решение на Върховен касационен съд от тази година.

Това пишат в Отворено писмо до медиите от Института за пътна сигурност. В него се споделя:

ОТВОРЕНО ПИСМО

Институт за пътна сигурност

Уважаема госпожа Стоянова,

обръщаме се кам Вас посредством медиите, защото се притесняваме, че и това писмо ще остане без отговор и реакция от Ваша страна.

Председателят на Политическа партия „ ГЕРБ” и министър-председател, господин Бойко Борисов, Ви разпореди да проведете необятен спор по отношение на Вашето предложение за налаганe на предели на компенсациите за околните при гибел, настъпила в следствие пътно-транспортно произшествие (ПТП). На 08.11.2018 година вие организирахте стеснен спор в границите на Комисията по бюджет и финанси. След този спор като съществена вест в медийното пространство излезе изказванието, че наградите по застраховка „ Гражданската отговорност “ (ГО) могат да доближат 1000 лв., в случай че Вашето предложение не бъде признато.

Институтът за пътна сигурност изрично се опълчва на направените опити обществото ни да се заплашва и манипулира по този метод. По време на дебата Вие не се противопоставихте на тези операции и това докара до мощно напрежение измежду жителите на Република България. В същото време господин Йордан Цонев се държеше като юрист на застрахователните компании и с наставнически звук спираше всеки опит за опълчване на Вашето предложение. По този метод дебатът се трансформира във фарс.

Уведомяваме Ви, че и сега застрахователните компании могат да вдигнат цената на Гражданско отделение на 1000 или 2000 лв., само че не го вършат. Това е по този начин, тъй като цената се дефинира освен от размерите на риска, а и от пазарните връзки. До този миг не е показан нито един отчет, който да демонстрира нуждата наградата по Гражданско отделение да стане 1000 лв., в случай че не бъде признато Вашето предложение. Конкуренцията в сектора основава условия застрахователите, според от съответната си фирмена политика, да оферират цени за застраховането на един и същи автомобил с разлика до 100 лева по отношение на други застрахователи. Това е първото доказателство, че не се постанова фрапантно нарастване на цената за Гражданско отделение.

От интернет-страницата на Комисията за финансов контрол е видно, че за 2017 година приходите от застраховка Гражданско отделение са в размер на 659 227 502 лв., а общо изплатените компенсации са 406 924 553 лв.. Административните разноски по закон могат да доближат до 20%, или това са 131,8 милиона лв.. Т.е остават над 120,5 милиона лв. за 2017 година. Тази сума, съгласно Комисията за финансов контрол, е незадоволителна за застраховане на бъдещи искове. Това значи, че още при започване на 2018 година застрахователните компании са почнали да работят с дефицит на финансов запас. Учудващо е за какво, следователно, чак в края на годината и без необятен публичен спор Вие внасяте предложение за налагане на предели на компенсациите при гибел от ПТП. Тези ваши дейности пораждат основателни съмнения, че в тази ситуация Вие не действате като депутат, а като Предложението за налагане на предел за неимуществени вреди ще засегне само тези, които най-вече са потърпевши от неефективното ръководство на пътната сигурност в България.

Считаме, че е оправдано да се предложат пакети от ограничения, обхващащи целия набор на застраховката „ Гражданска отговорност “, в това число и съответна система ”Бонус-малус”, с цел да не се постанова през няколко месеца да се поправя Кодексът за застраховането.

Предлагаме на застрахователните компании да се понижи признаването на административните разноски за Гражданско отделение с 10%, а предел да има само за спомагателния кръг лица, произлизащи от тълкувателното решение на Върховен касационен съд от тази година.

Уважаема госпожа Стоянова,

настояваме да оттеглите предлагането си, с цел да може дебатът да продължи експертно, без отправянето на ултимативни закани към обществеността и без да се насажда чувството, че за следващ път ще бъдем излъгани. Надяваме се, че всички ние в България, които ежедневно попълняме черната статистика от убити, ранени и инвалидизирани, няма да останем сами в битката си за правдивост.

Екипът на Института за пътна безопасност
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР