Сборът в село Жеравна вчера отново събра млади и стари

...
Сборът в село Жеравна вчера отново събра млади и стари
Коментари Харесай

Млади и стари се събраха на сбор в Жеравна

Сборът в село Жеравна през вчерашния ден още веднъж събра млади и остарели роднини, другари и посетители на жеравненци. Традиционното събитие се провежда от Община Котел и кметство Жеравна. Празникът се празнува в деня на храмовия празник на локалната черква „ Свети Николай Летни “, където се раздаде курбан за здраве.

Църквата е издигната през 1834 година. Вкопана е в земята и съставлява трикорабна базилика. Иконостасът и иконите са дело на резбари и иконописци от Тревненската школа като най-известен е Йоаникий Папавитанов. Стенописите са дело на зографите Йордан Михайлович от Елена и Георги и Генчо от Трявна. В храма е подредена богата експозиция от икони, църковна утвар и каменна пластика.

Местността „ Добромерица “ пък се трансформира в притегателно място за спорт и хорá до късно вечерта. По традиция там се организира футболен мач за младежи и ветерани, а за положителното въодушевление на всички присъстващи се погрижеха танцьорите от школа за национални танци „ Сливенски ритми “ и членовете от клуб „ Традиция “ от градовете Сливен, Нова Загора, Ямбол и други.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР