Сближаването между Иран и Саудитска Арабия с китайско посредничество може

...
Сближаването между Иран и Саудитска Арабия с китайско посредничество може
Коментари Харесай

Иранско-саудитското сближаване може да преначертае картата на Близкия изток

Сближаването сред Иран и Саудитска Арабия с китайско ходатайство може да преначертае напълно картата на Близкия изток, което ще има обилни последствия за стратегическия и раздорен район, написа Агенция Франс Прес.
Iранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдулахиан (Д) се ръкува със саудитския си сътрудник принц Файсал бин Фархан Ал Сауд (Л) по време на среща в Пекин, Китай
Смяна на модела

Споразумението сред Техеран и Рияд " е илюстрация на една доста по-голяма смяна на модела, която се случва от години ", споделя Пиер Разу от Средиземноморската фондация за стратегически проучвания (FMES).

" Съединените щати към този момент не се преглеждат като преобладаваща мощ в района. Традиционните им съдружници се съмняват в уговорката на Съединени американски щати да ги пазят, по тази причина търсят другаде ".

Разу счита, че " Китай в този момент се преглежда като нова стабилизираща мощ ".

Целта на Пекин " не е да умиротвори района, а да го стабилизира, като употребява финансови тласъци. Китай към момента не е подготвен да се ангажира с военни дейности в района ".

Политологът Фатиха Дази-Хени от Института за стратегически проучвания (IRSEM) в Париж споделя, че макар съглашението си с Иран Саудитска Арабия " не желае да се опълчва на Съединените щати ".

" Всички публични изказвания на Рияд... целят да успокоят американския му сътрудник, наблягайки желанието му да откри тънък баланс сред двете суперсили ", написа тя.

Асад оправдан?

Регионалните сили, основно мюсюлманската сунитска Саудитска Арабия и Иран с шиитско болшинство, водят прокси войни от години.

Тяхното обединяване " може да има последствия в Йемен, Ирак, Сирия и Ливан ", споделя Разу.

Той счита, че въпреки това да не позволи рецесиите в тези страни, " може да ги облекчи, защото районните участници към този момент няма да имат интерес да наливат масло в огъня ".

Сирийският президент Башар Асад, с поддръжката на Иран и Русия, оцеля в гражданската война, която опустошава страната му от 2011 година насам, макар че Рияд е измежду страните, които поддържат бунтовниците.

Страната парий на интернационалната общественост още веднъж става допустима за страните от района.

" Нормализирането на връзките на Саудитска Арабия с Башар Асад ще разреши на Рияд да се опълчи на съветското и турското въздействие и да влага във възобновяване на страната ", споделя Разу.

Умиротворяване в Йемен?

Техеран поддържа йеменските бунтовници хути, които се борят с държавното управление, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция от 2015 година насам.

Ясмин Фарук от Фондацията за интернационален мир " Карнеги " споделя, че Рияд разчита на изчерпателен метод от страна на Китай, с цел да отбрани саудитските ползи.

" Саудитска Арабия разчита на контролирано взаимно битие в Персийския залив и на композиция от конкуренция и въздържане в Сирия и Ирак ", споделя тя.

Надуа ал-Даусари от Института за Близкия изток споделя: " Военните триумфи на хутите им разрешиха да диктуват пътя на интернационалната дипломация в Йемен ", споделя тя.

" В южната част на Йемен сред саудитците и емиратите поражда постепенно разгарящ се прокси-конфликт ", добавя тя.

Разу счита, че тези съдружници " не споделят една и съща визия за бъдещето на Йемен " и че Абу Даби " би бил удовлетворен от разделянето му ".

Това би разрешило на ОАЕ да преследва личните си геополитически цели в Червено море и край крайбрежията на Африканския рог.
Pредседателят на образувания от хутите Върховен политически съвет Махди ал-Машат (Л) посреща саудитска делегация в Сана, Йемен
Ирак, Ливан и Израел

В Ирак, където Техеран играе основна роля, " Рияд също желае тази нормализация, с цел да успокои нещата с шиитските милиции " там, споделя Дази-Хени.

" Споразумението би могло да даде опция за понижаване на вътрешното напрежение, намалявайки рисковете от обновяване на революция, при която всяка страна би трябвало да даде гаранции на другите страни ", счита Разу.

Хасан Насрала, който оглавява подкрепяната от Иран Хизбула в Ливан, съобщи, че саудитско-иранското съглашение може да помогне за разрешаването на проблемите в тази страна.

" Иран и саудитците би трябвало да се спогодят, с цел да предотвратят разпадането на страната ", споделя Разу за Ливан, тъй като сходен сюжет би " навредил и на двете страни ".

За Израел последствията от саудитско-иранската договорка наподобяват по-малко удобни, като се има поради, че той е изправен пред понижаване на въздействието на Съединени американски щати и осакатяваща вътрешнополитическа рецесия.

" Решението на Рияд да възобнови дипломатическите връзки " с Иран е " извънредно проблематично " за Израел, пишат откривателите Джорджо Кафиеро и Шехаб Ал Макалех в списанието на института " Куинси " " Responsible Statecraft ".

Крайъгълният камък на външната политика на Израел е да изолира Техеран. Той се стреми да интегрира Рияд в обединението, която се опълчва на Иран, защото той бързо се доближава до статута на нуклеарна мощ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР