Сблъсъкът е отворил кратер с диаметър от над 12 километра

...
Сблъсъкът е отворил кратер с диаметър от над 12 километра
Коментари Харесай

Само един астероид е причинил 2 милиарда кратера на Марс

Сблъсъкът е отворил кратер с диаметър от над 12 километра
Екип от учени от лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорния откри, че един метеорит е виновен за основаването на два милиарди следващи кратери на марсианската повърхнина.

В допълнение към основния кратер, наименуван Коринто, който се простира на над 12 км в широчина, конфликтът основал няколко милиарда вторични кратера. Те са породени от изстреляния от детонацията дирек от скалиста маса в атмосферата. Сблъсъкът е станал доскоро повече от 2 милиона години.

Анализирайки сателитни изображения, Матю Голомбек и сътрудниците му от JPL оценят броя на кратерите, провокирани от гърмежа. Изводите им са, че Коринто има сред 1,3 и 3 милиарда " вторични " кратери, всеки от които с диаметър минимум 10 метра.

Изследването може да ни помогне да разберем комплицираните геоложки процеси на повърхността на Марс и по какъв начин неговите пейзажи и състав са се трансформирали с времето - изключително значима област на проучване, като се имат поради нашите старания да изпратим астронавти там в близко бъдеще.

Марс се оказва относително постоянно бомбардиран от метеорити.

През 2022 година InSight откри мощен трус, породен от един от най-големите следени метеорити, удряли Марс, на към 3000 км от спускаемия модул. Ударът бе толкоз мощен, че взриви части под земята лед.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР