Сблъсък на традиционните културни институции с модерните младежки общности ще

...
Сблъсък на традиционните културни институции с модерните младежки общности ще
Коментари Харесай

Гейминг субкултурата превзема музеи и читалища на Sofia Game Night

Сблъсък на обичайните културни институции с модерните юношески общности ще забележим на 5 ноември в София и още седем български града

 
-->
Новите юношески субкултури срещат обичайните културни институции този ноември в границите на четвъртото издание на фестивала Sofia Game Night (5 ноември 2022). Събитието сплотява игрите във всички техни проявления и форми – от електронни спортове и видеоигри, през настолни игри, шахмат, го, търсене на съкровища в градски условия, куизове, работилници, богата кино стратегия и какво ли още не.

През тази година Sofia Game Night, осъществяваща се с поддръжката на продуктовата компания PokerStars, интернационален шеф в ИТ сферата и общоприет сътрудник на фестивала, както и от българското game dev студио Incineration productions,  освен излиза от границите на столицата, простирайки се в още седем града, а и завладява нови територии, присъщи по-скоро за обичайна просвета – музеи, читалища, кино салони и десетки други местоположения в цяла България. Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Народно читалище „ Васил Левски 1928″, Народно читалище „ Иван Вазов 2014 ” и Домът на киното ще бъдат завладяни от гейминг субкултурата паралелно до ескейп стаи, питейни заведения и клубове за настолни игри.

“Противно на някои към момента битуващи стандарти, геймърите не са затворени в себе си младежи, които непрекъснато стоят в домовете си и играят игри, до момента в който се тъпчат с нездравословна храна. Към тази социална група в действителност спадат извънредно любопитни и интелигентни младежи, които спортуват, интересуват се от изкуство, вървят на спектакъл, посещават музеи, четат доста и постоянно работят едни от най-реномираните специалности. Обединявайки обичайните културни институции с някои от най-иновативните игри, тазгодишното издание на Sofia Game Night недвусмислено демонстрира, че геймингът от дълго време е станал част от всеобщата просвета и има своето непокътнато място в календара на публичния живот у нас ” - споделя Хелиана Велинова, уредник на фестивала.

През съвсем целия 5 ноември (от 11:00 до 17:00 ч.) Националният исторически музей в столичния квартал Бояна ще бъде хазаин на интерактивното развлечение “Игри в музея ”. По същото време Националният политехнически музей ще провежда атрактивни демонстрации по физика, както и играта “Детектив в музея ”. Народното читалище „ Васил Левски 1928″ в София ще се включи в геймърския фестивал с шампионати по Monopoly, “Не се сърди дребосъче ” и шахмат, както и други настолни игри за деца и родители, които ще продължат от 14:00, до 20:00 часа. Турнир по настолни игри ще има и в Народно читалище „ Иван Вазов 2014″, като той ще продължи от 19:00, до 23:00 часа.

Рожденият ден на известната шотландска театрална и кино актриса и носителка на Оскар за най-хубава поддържаща женска роля Тилда Суинтън ще бъде почетен по време на Sofia Game Night с прожекцията “3000 години блян ” в Дома на киното. Друга специфична прожекция ще опише на гостите на фестивала историята на Фахим Мохамед, международен първенец по шахмат за младежи.

Желаещите да се научат да пишат книги – игри също ще намерят своето събитие в границите на фестивала. Това е работилница с Ал Торо, който ще им помогне да овладеят тайните на едно изкуство, сплотяващо книгите и игрите. В клуб Абордаж ще се организира полемиката “PLAY AND LEARN – бордови игри и обучение ”, отдадена на капацитета на гейминга да ни оказва помощ в ученето. По време на Sofia Game Night ще има даже геймърско комедийно шоу – Gamers Standup Comedy Night by Inside Joke, което ще се организира от 19:00, до 21:00 ч. в Топлоцентрала.

В рамките на Sofia Game Night ще има особено предизвикателство посредством игри от глухи към чуващи, проведено от сътрудниците на фестивала deaf.bg – обединяване на три водещи организации на глухите хора – фондация “Заслушай се ”, фондация “Взаимно ” и Младежка организация на глухите деятели – МОГА. Ако желаете да разберете повече за глухата общественост у нас, да научите понятия и жестове от българския жестов език (БЖЕ) и да се запознаете с нови и забавни хора, ви чакаме в изложба Credo Bonum на 5-ти ноември от 18:30 ч.

Разберете повече за фестивала на
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР