Сбъднатата детска мечта, подарена на кюстендилските деца, дарението от Драгомир

...
Сбъднатата детска мечта, подарена на кюстендилските деца, дарението от Драгомир
Коментари Харесай

Цирковата стая на Драгомир Драганов вече радва кюстендилските деца

Сбъднатата детска фантазия, подарена на кюстендилските деца, дарението от Драгомир Драганов, неговата " Циркова стая " през днешния ден беше показана публично. Това е сбирка събирана повече от 35 години и към този момент има своя нов дом.



Колекцията беше показана персонално от донора и шефа на бибилиотеката София Пейчева.


Тя включва 300 фигури, лично шапито, вагони, камиони събирани през целият му живот.Циркът има свое осветяване и е брандирн като Цирк София.В момента е показана единствено половината от сбирката, има и делфинариум с морски жители, който следва да бъде експониран.


В знак на признателност Драгомир Драганов получи неповторима фигура, особено направена за него на четящ цирков смешник от кюстендилския художник Теодора Сърбинска.
" Благодаря му,че ни се довери и че видя в лицето на институцията библиотека място,където неговата сбирка може да бъде съхранена, по подобаващ метод експонирана, разпространявана измежду тези,които най- доста й се радват- децата.Ние я нарекохме една детска фантазия подарена на кюстендилските деца и си мислим,че това ще е най- точното място, където децата ще се срещнат с нея ", съобщи София Пейчева.

Драгомир Драганов благодари за подаръка и уточни, че цирка е неговата детска фантазия и е мечтаел да има личен цирк.Дресурата на животни е бил обичаният му миг от цирковите представления.
" Децата откриват фантазии в книгите, които четат и по тази причина надали има по- уместно място от библиотеката и нейния отдел изкуство.За да подариш фантазията си и да я предадеш нататък,за да я подариш на тези, които ще търсят фантазии с помощта на книгите ", сподели Драганов.

Уникалната си сбирка подарява на Кюстендил,защото фамилията му е от тук.Бащата на неговия дядо е бил преподавател в село Горно Уйно и в този момент там има фамилна къща, която преди години е реновирал.По време на ваканциите си като дете се е срещал с цирковото изкуство в Кюстендил.

Драгомир Драганов уточни и още един любопитен факт- Кюстендил е един от двата града в България, които имат своя циркова площадка и град, в който цирковото изкуство се употребява с навероятно почитание.

Колекцията ще бъде преместена в Детския отдел, където следва да бъдат направени специфични стелажи, от които най- добре да се виждат от всички страни фигурите.Тя ще бъде сложена до витрината на библиотеката и уместно осветена, тъй че и от вън да се вижда и притегля внимание.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР