Създаването на списъци със защитени специалности от професии и такива

...
Създаването на списъци със защитени специалности от професии и такива
Коментари Харесай

Създават списък със защитени професии

Създаването на описи със предпазени специалности от специалности и такива с предстоящ дефицит на пазара на труда се регламентира с промени в Закона за професионалното обучение и образование, утвърдени от държавното управление. В закона са избрани и функционалностите на министерства и на организациите на работодателите при създаването и актуализирането на Списъка със специалности от специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Пътен строител, десенатор на текстил, полиграфист, корабоводител, електротехник, машинен механик, каменоделец, изпращач, експерти по слагане на дограма, стъклопакети и изолации са част от специалностите, избрани като предпазени от Министерството на образованието и науката. Пълният лист включва 29 специалности, които се учат в междинното обучение. Сред предпазените специалности са още растениевъд, животновъд, моделиер-технолог на обувни и кожено-галантерийни произведения, оператор в хранително вкусовата индустрия. Целта е паралелките по избраните като предпазени специалности да продължат да съществуват макар неналичието на претенденти за тях.

С измененията са написани и условия във връзка с регистрацията и включването на работодателите като равносилен сътрудник в образованието посредством работа. Определени са изискванията за подготовка на учители и наставници в дуалната система на образование. В сходство с динамично изменящите се условия на бизнеса се планува актуализиране на образователните проекти и стратегии минимум на пет години. Разширява се обсегът на учебните заведения, които имат право да провеждат и организират образование посредством работа, със междинни учебни заведения с професионални паралелки.

Очакваните резултати от използването на новите разпореждания са свързани с обезпечаване на условия за качествено професионално обучение и образование на работното място при работодатели, които разполагат със съответната материална база и квалифицирани наставници, от време на време актуализиране на образователно наличие в сходство с измененията в техниката и технологиите на индустриалния развой. Обучението посредством работа (дуална система на обучение) ще способства за предварителна защита на ранното овакантяване на учебно заведение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР