Създаване на морски археологически музей в Созопол. Такава идея се

...
Създаване на морски археологически музей в Созопол. Такава идея се
Коментари Харесай

Премиерът се качи на кораб и се вдъхнови да създаде морски археологически музей в Созопол

Създаване на морски археологически музей в Созопол. Такава концепция се обмисля и ще бъде разисквана от Министерски съвет, разгласи персонално министър председателят Бойко Борисов през профила си във Facebook. Повод за изявлението му бе визитата му на научно-изследователския транспортен съд Havila Subsea, който изследва крайбрежията на Черно море.

„ Днес се срещнах с работата на учените от научно-изследователския транспортен съд „ Havila Subsea ", който сега изследва античната крайбрежна линия на България. Експедицията събира данни за измененията в равнището на Черно море от последната ледникова ера до наши дни и изследва връзките в древността на корабоплаването. С сътрудниците от Министерски съвет ще обсъдим опциите за основаване на морски археологически музей в Созопол ", разгласи министър-председателят в обществената мрежа.

В средата на август, откакто преди този момент получи позволение от държавното управление, Havila Subsea дойде в Бургас на океанографска експедиция за реализацията на археологически план Black Sea M.A.P. (Maritime Archaeology Project).

В рамките на един месец би трябвало да бъде изследвано за археологически остатъци морското дъно на Черно море. Проектът е учреден от Центъра за Морска Археология на Университета в Саутхемтън, Англия, в съдействие на Центъра за подводна археология, България.

На 19.09.2017 година се чака корабът да се завърне в пристанището в Бургас и да престои няколко дни, като през първия ден ще бъде отворен за гости.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР