Създаване на международен младежки комитет за биосферните паркове предлагат младите

...
Създаване на международен младежки комитет за биосферните паркове предлагат младите
Коментари Харесай

ЮНЕСКО предлагат обща туристическа марка на „Централен...

Създаване на интернационален юношески комитет за биосферните паркове оферират младите специалисти, които участваха в летния университет на ЮНЕСКО, чийто хазаин бе Национален парк „ Централен Балкан “.

Инициативата, която за първи път се организира в България, бе от 21 до 28 юли на територията на южната и северната страна на Централен Балкан. В резултат на своите занимания и начинания младите специалисти предложиха още разработване на обща интегрирана карта на туристическия капацитет на българските биосферни паркове, както и образование на туристическия бранш във опциите, които предлага биосферен парк „ Централен Балкан “. Беше разисквано и предлагането за основаване на обща марка за биосферния парк, която да включва както туристическите атракции, които се намират на територията му, по този начин и локалните производства и артикули, присъщи за района.

Летният университет на ЮНЕСКО е интернационална самодейност на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция BRESCHE, която цели да притегли и образова млади експерти по тематиките, свързани с ръководството на биосферните паркове.

Петото издание се организира за първи път в България на териториите на общините Карлово, Павел баня и Троян.

Над 30 млади специалисти, докторанти и представители на локални общности, наоколо до биосферни паркове, от три континента участваха в лятното премеждие, което включи още ботанически турове и визити на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и естествени забележителности, проведени с дейното подпомагане на представители на локалния бизнес и локалната власт в региона на парк „ Централен Балкан “. Освен с локални обичаи и забележителности, пред участниците бяха демонстрирани и голям брой положителни практики, а специалисти от Италия показаха сполучливи образци, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО завърши с обществена заключителна сесия, на която бяха систематизирани всички рекомендации и оферти за бъдещи планове и начинания както на локално, по този начин и на интернационално равнище. В нея участваха шефът на Дирекцията на Национален парк „ Централен Балкан “ Генчо Илиев, изпълнителният шеф на Българска фондация Биоразнообразие Румяна Иванова, ръководителят на Националната комисия на ЮНЕСКО в Гърция Майкъл Скулос, участниците и лекторите в летния университет, представители на локални институции, неправителствени организации.

На заключителната среща младите експерти от 15 страни показаха своите рекомендации и оферти за бъдещи планове и начинания както на локално, по този начин и на интернационално равнище. Те бяха систематизирани след взаимна работа сред лектори и учащи в четири групи. В първата от тях участниците в Летния университет на ЮНЕСКО оферират огромни взаимни информационни планове, насърчаващи програмата „ Човекът и биосферата “ на локално и интернационално равнище.

Втората група оферти е за свързване и включване на младежи в мрежата „ Човекът и биосферата “.

Младите експрети считат още, че не е належащо възстановяване на локалните артикули и туристически услуги за стабилно развиване на територията.

Четвъртата група предожения е за обучение като належащо условия за стабилно развиване в границите на биосферните паркове.

Всички хрумвания ще бъдат показани пред представители на общините, намиращи се на територията на Биосферния парк, както и на дирекцията на Национален парк „ Централен Балкан “ и ще служат за основа на бъдещото още по-успешно ръководство на Биосферен парк „ Централен Балкан “.

Накрая на полемиката ръководителят на Националната комисия на ЮНЕСКО в Гърция Майкъл Скулос насочи апел към общинските управления и управлението на Национален парк „ Централен Балкан “ да осведомят и да включат интензивно в разискванията на бъдещето на Биосферния парк всички заинтригувани страни - поданици, локален бизнес, локални институции, туристически и неправителствени организации. За да могат всички те дружно да работят за устойчивото развиване на региона и да се гордеят, че принадлежат към запазената марка биосферен парк, носеща самопризнание и известност в целия свят.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР