Създаване на „Лични карти“ за намалели стада диви слонове във Виетнам

...
Провинция Донг Най, Виетнам – Дин Куан знае точното място
Коментари Харесай

Провинция Донг Най, Виетнам – Дин Куан знае точното място за разходка в топъл ден.

Басейн с чиста вода със свежа трева и няколко бамбукови издънки наблизо, за предпочитане с лозя, висящи на леснодостъпно място и без признаци, че са отровни.

Зад Дин Куан е неговият младши, Биен Донг, което означава „Южно море“ на виетнамски. Той учи въжетата на живота в джунглата от старшия си, който е на поне 15 години.

Двамата бивни приятели са диви азиатски слонове, живеещи в биосферния резерват Dong Nai, защитена зона във Виетнам, която включва националния парк Cat Tien и където е в ход иновативен проект, използващ „капани за фотоапарати“, за създаване на уникален каталог на „идентификационни карти на слонове“ за силно намалялата популация на дебелокожите в района.

Пруту Фернандо, председател на базирания в Шри Ланка Център за опазване и изследване, каза пред Ал Джазира, че за разлика от човешкото общество, където възрастта и опитът предизвикват известна степен на уважение, сред слоновете размерът и телесната маса определят социалната йерархия.

Фернандо, който е съветник на базираното в Обединеното кралство Humane Society International (HSI), каза, че когато слоновете достигнат пубертета, на приблизително 10-годишна възраст, те се отклоняват от почти постоянните грижи на майките си, за да се присъединят към други мъжки слонове в социални групи.

Ето защо Bien Dong и Dinh Quan се бяха сприятелили и как снимка на двамата, търкалящи се към водоем, беше уловена от камери със сензор за движение през април. Камерите са част от проект за опазване на слоновете, ръководен от виетнамския клон на HSI и местните власти в южната провинция Донг Най.

„Това е единственият проект във Виетнам, когато става въпрос за слонове, който предоставя идентификационни карти на слонове за всеки индивид“, каза Нгуен Май, старши програмен мениджър за дивата природа в HIS Vietnam, пред Al Jazeera.

„Никой друг не е правил това“, каза Май за 60-те „камерни капана“, работещи в защитената зона Dong Nai, която се намира на приблизително два часа път с кола от бизнес столицата на Виетнам Хо Ши Мин.

Камерите, незабележимо прикрепени към стволовете на дърветата по пътеките, които животните използват, за да прекосяват гората, имат сензори, които се активират, когато големи бозайници, като Bien Dong и Dinh Quan, минават покрай тях.

След това изображенията от камерите се компилират, за да се създаде каталог на отделните слонове в парка, като се използват характеристики като възраст, пол, физически черти и общото им състояние като средство за проследяване на тяхното движение и хранителни навици и за наблюдение на тяхното здраве и възстановяване пъти, ако са били наранени или болни.

Данните от HSI, събрани за създаване на уникалните „идентификационни карти на слонове“, се състоят от повече от 16 000 изображения, събрани по време на приблизително 400 дни наблюдение с камера от юни 2022 г. нататък.

Анализът на фотографските данни изглежда показва, че има най-малко 27 слона в защитената зона, значително увеличение спрямо предишната оценка от 14 дебелокожи, за които се смяташе, че формират общата популация.

Данните също така показват, че стадото от 27 е в добро състояние със среден здравен индекс, по-висок от този на слоновете в Шри Ланка, страна със значително по-голяма популация от слонове и където те обитават 60 процента от общата площ на страната .

Експертите обаче предупреждават, че трябва да се съберат по-подробни данни, за да се допълнят капаните на камерите в Cat Tien, за да се определи точният размер на популацията на слонове.

Това не е лесна задача.

Старшият програмен мениджър на HIS Mai има повече от 15 години опит в работата с дивата природа във Виетнам, но дори тя все още не е виждала нито един от неуловимите слонове на Cat Tien в дивата природа, въпреки че работи в региона Dong Nai от четири години.< /p>

Изображенията от капаните на камерата са най-близкото, до което Май е стигнала, за да се запознае с животните в естествената им среда.

Въпреки че капаните за камери, насочени към точно идентифициране на слонове, са нови за Виетнам, те се използват в други страни по света, като Тайланд, Индия и Танзания, както и на други места във Виетнам, но предимно за наблюдение на диви животни като цяло .

Важността на създаването на индивидуални профили за идентичност на слоновете във Виетнам се подчертава от ситуацията в национален мащаб, където се смята, че само 130 слона все още живеят диви, драматичен спад от приблизително 2000 животни, за които се смята, че са обикаляли провинцията в началото на 1980 г.

Това означава, че тук, в провинция Dong Nai, Dinh Quan и Bien Dong са сред второто по големина стадо слонове във Виетнам, точно след провинция Nghe An в северния централен регион на страната, която има най-голямото население.

Усилията на Виетнам за опазване са ограничени от ресурси и опит, така че фотокапаните на HSI помагат за запълване на празнината в знанията за слоновете, като същевременно обучават местните служители как да ги използват, каза Тран Тхи Хоа, националният координатор на програмата за опазване на слоновете във Виетнам, на семинар за насърчаване на съвместното съществуване между хора и слонове.

На първо място в програмата за съвместно съществуване и опазване е въпросът за защитата по отношение на защитата на слоновете и селските общности, които споделят едни и същи местообитания, където слоновете обичат да бродят.

Слоновете в провинция Нге Ан и Дак Лак в Централните планини се придвижват в международен план през отдалечените граници на Виетнам с част от Лаос и Камбоджа. За разлика от това, слоновете в Dong Nai се движат вътрешно във Виетнам.

Един метод, използван на местно ниво за предотвратяване на излизането на слонове от националния парк и защитената зона, е електрическата ограда – тема, по която някои виетнамски и международни експерти бяха разделени на семинара миналата седмица.

Конфликтът между слоновете и жителите, живеещи в близост до защитените гори на Кат Тиен, е докладван от местните медии през годините с причудливи заглавия като: „Цялата община загуби храна и сън, защото Онг Бо почука на вратата. ”

Онг Бо, което се превежда като г-н Бо, е уважителен прякор, който местните жители използват за обозначаване на слонове, които са посещавали селата им, за да търсят вкусни култури и да създават пакости.

За да се предотвратят тези нежелани посещения и да се предпазят хората от местата, където бродят слоновете, част от резервата е оградена със слънчева електрическа ограда с дължина 75 км.

Тран Дай Нанг, рейнджър, който работи за отдела за защита на горите Донг Най, каза, че има докладвани стотици конфликти между местните хора и дебелокожите само в три общини в провинцията, според проучвания, проведени от 2020 г. до средата на 2023 г.

В почти половината от тези конфликти между хора и бозайници участващите хора крещяха на нахлуващите слонове, издаваха силни звуци, за да прогонят слоновете, а в някои случаи използваха ярки светлини, за да изплашат животните, докато други хвърляха остри предмети и някои предупредиха горските рейнджъри да действат.

Най-малко използваната стратегия беше да се говори спокойно със слоновете и да ги умоляват да си тръгнат.

Слоновете се нуждаят от определено количество пространство, както и хората, за да изпълняват нуждите на ежедневието, каза Нанг, горският пазач.

Жителите трябва да разберат, че когато слоновете „дойдат да посетят“ техните полета и други райони, те няма да им навредят, каза той.

„Те идват само да излизат с нас. Но ще отнеме много време, за да постигнем това разбиране, добави той.

В допълнение към намаленото жизнено пространство поради намаляването и деградацията на естествените гори във Виетнам възникват конфликти между хора и слонове – както в много други страни – поради други причинени от човека причини: навлизане в горски местообитания, лошо управление на конфликти, когато възникват между хора и бозайници, а популациите на слонове не се вземат предвид при планирането на земеползването.

По-рано тази година правителството на Виетнам реши да не разреши изграждането на магистрала през биосферния резерват Dong Nai след съпротивата на правителството на провинция Dong Nai на фона на опасения относно въздействието върху биоразнообразието в региона.

Може да има и други признаци на надежда за помирение между световете на хората и слоновете във Виетнам.

Изследователско проучване, публикувано през 2022 г., установи, че хората, живеещи около биосферния резерват Dong Nai, искат да съжителстват със своите съседи слонове.

Програмният мениджър на HSI, Май, каза, че се надява снимките, произведени от капаните на камерата, да дадат самоличността на слоновете и това ще осигури по-добро разбиране на техните „нужди и навици“ и как са засегнати от човешкото поведение.

Слоновете имат нужда гласът им да бъде чут, каза Май и добави: „Те имат право да говорят и да изразяват мнението си.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР