Създаваме големи общовойскови и въздушни армии. Ще ни трябват хора,

...
Създаваме големи общовойскови и въздушни армии. Ще ни трябват хора,
Коментари Харесай

Направлението на удара разкри един детайл: Защо Русия създава две нови армии

Създаваме огромни общовойскови и въздушни армии. Ще ни трябват хора, произвеждане, технологии. Русия също ще се промени, застанала на военни релси. Не единствено нацистите в Украйна ще усетят от тази мощ.

Началникът на основното организационно-мобилизационно ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Евгений Бурдински неотдавна заяви, че тази година Министерството на защитата има намерение да образува два нови военни окръга, общовойскова и въздушна войска, както и 26 бригади и пет дивизии.

Какво значи това?

Голяма промяна за огромни победи

Намерението на висшето военно-политическо управление на страната за реформиране на Въоръжените сили беше оповестено на 21 декември 2022 година на заключително съвещание на колегиума на Министерството на защитата.

Ръководителят на ведомството Сергей Шойгу разгласи желанието си да преобразува седем танкови и мотострелкови бригади, както и пет бригади на морската пехота в пълноправни дивизии.

Бяха оповестени и проекти за основаването на:

- две десантно-щурмови дивизии на ВДВ,

- три мотострелкови дивизии и армейски корпус в Карелия;

- пет артилерийски дивизии, включването във всяка комбинирана войска и танкова войска на авиационна дивизия и армейска авиационна бригада (която би трябвало да включва от 80 до 100 хеликоптера).

И редица други нововъведения, ориентирани към разширение на армейските формирования и увеличение на огневата им мощност.

Като причина за военната промяна беше посочено желанието на НАТО да натрупа боен капацитет покрай границите на Русия, както и да разшири Северноатлантическия алианс за сметка на Финландия и Швеция.

Бригади или дивизии?

Посланието на генерал-полковник Бурдински разкрива нови детайлности от провежданата промяна.

Първо , през декември нищо не се сподели за образуването на комбинирани общовойскови и въздушни армии. Но събирането на двете дивизии и авиационни полкове е изцяло естествено решение.

Второ , военното ведомство има намерение да сътвори 26 бригади. Това е забавна детайлност, тъй като през декември сякаш се заприказва за желанието на Министерството на защитата да изостави бригадите и да премине към по-малко маневрени, само че по-мощни дивизии.

Сега отделът има намерение да сътвори две дузини и половина бригади. И тук можем да предположим едно от двете неща:

- военните желаят да имат повече единици, подобаващи за мобилна война,

- няма задоволително запаси за основаване на всички подразделения, оповестени предходната година.

Във втория случай бригадите би трябвало да работят като ембриони на бъдещи дивизии. Тази алтернатива се показва от обстоятелството, че вместо заявените 17 дивизии, без да се брои карелският корпус, който също би трябвало да се състои от някого, Бурдински афишира проекти за образуване на пет дивизии. Съответно напускането на бригадния формат към момента не се чака.

Нови военни райони

Реформата от 2010 година понижи броя на областите от шест на четири: Източен, Централен, Южен и Западен. В същото време Западният боен окръг (ЗапВО) беше сериозно претрупан. Той беше безусловно раздран сред три оперативни посоки:

- Северно, което се концентрира върху Финландия, Норвегия и Баренцово море;

- Западно, ориентирано към Балтика,

- Югозападно, водещо към Украйна.

Пропастта сред тези посоки беше толкоз огромна, че още през 2014 година Северният флот беше обособен от региона, като получи лично стратегическо командване, което можеше да се концентрира върху решаването на арктическите проблеми.

Укрепването на НАТО в Балтика, СВО и вероятността Финландия и Швеция да се причислят към НАТО в допълнение усилиха напъните за разтрошаване и дефинитивно слагане на ЗапВО в ситуацията на „ лебед, рак и щука “. Тоест по-нататъшното делене на региона е напълно разумно.

Но форматът му към момента е неразбираем. Още през 2019 година беше обявено, че Министерството на защитата възнамерява да го раздели на Московски и Ленинградски региони, на процедура повтаряйки руската настройка.

Но в сегашните условия тя към този момент не наподобява съответна на съществуващите закани и дилемите, пред които армията неизбежно ще се изправи в близко бъдеще.

Факт е, че рано или късно Русия ще би трябвало да стартира освободителен поход към Киев. Тоест югозападната посока е от изключително значение. И доста по-логично е ЗапВО да се резервира като независима конструкция, отделяйки от него ЛенВО и дребен Московски боен окръг.

Обръщане на север

Като цяло, подготовката за борба с Финландия и бъдещите арктически войни на фона на битката против въоръжените сили на Украйна може да не наподобява най-оправданото решение. Но НАТО работи против Русия освен в Украйна:

- има напън в Южен Кавказ,

- военното наличие в Балтика се построява.

Западните стратези считат за належащо да основат допустимо най-вече точки на напрежение, надявайки се, че рано или късно Русия ще се пренапрегне в опит да отговори на тези закани. Това заяви за Цариград военният специалист, експерт по армиите на НАТО Александър Артамонов.

Следя мненията на френски, азербайджански политици и военни анализатори. Постоянно се приказва, че Русия няма да издържи на такава конкуренция.

Има решение на НАТО за основаване на сили за бързо реагиране в Полша и трите балтийски републики. Сега там има 42 хиляди души. А преди 10 години бяха единствено четири хиляди. След още 10 години в региона ще бъдат дислоцирани колосални сили от 240 хиляди души.

Като се има поради този миг, излиза наяве за какво планирането на военно строителство се прави сякаш над главата на сегашния спор: Украйна ще завърши рано или късно, само че НАТО с четвърт милионна войска в Балтика няма да отиде където и да било.

Колко хора и съоръжение са ни нужни

Ако приказваме за бригада, то това са към четири хиляди души. Съответно 26-те бригади, за които приказва Бурдински, са 104 000 души. Пет дивизии са още 50 000.

И тези 154 хиляди души са единствено тези, които директно ще бъдат включени във въпросните звена. Без да се вземат поради фрагментите за образуване на работата на тила.

И тук основният въпрос е даже не основаването на управнически структури и разпределянето на служби със специфични връзки сред генералите, а попълването на частите и формированията с персонален състав и техника.

Това ще изисква стотици танкове и хиляди други бронирани машини. За образуването на авиационни дивизии и бригади от армейската авиация ще са нужни към 400 вертолета и няколкостотин бойни самолета.

Готова ли е нашата промишленост да създаде такова количество съоръжение? Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев споделя „ да “:

" Ако вземем най-значимите неща - снаряди, оръдия, артилерия, освобождение на танкове, тогава тези числа са доста впечатляващи. Само тази година нашата промишленост е произвела повече от 600 танка ".

Общо до края на годината ще бъдат създадени 1500 танка. Като се има поради фактът, че някои от тези машини ще бъдат употребявани за попълване на бойни загуби, явно приказваме за многомесечна упорита работа.

В допълнение, въоръжението както на танковите, по този начин и на мотострелковите елементи включва и бойни машини на пехотата, и лекобронирани тегличи, и самоходна артилерия, и камиони, и голямо количество друга техника, чийто брой ще се мери в хиляди, а за някои типове - десетки хиляди единици.

Откъде да вземем фрагментите?

При някогашния министър на защитата Сердюков институтът на прапорщиците беше отстранен. Армията остана без нужния клас механически експерти и младши командири. Тогава прапорщиците бяха върнати, само че казусът надалеч не е решен.

Експертите приказват за това. Когато подразделенията се попълнят с персонален състав, казусът с дефицита на младши командири ще нарасне с цялостна мощ. И ще би трябвало да се реши не след месеци, а след година-две.

Недостигът на личен състав може да удари изключително мощно разрастващата се авиация. Невъзможно е да се образоват водачи на оперативно-тактическата авиация и водачи на хеликоптери на ускорени курсове. А проектите за разширение на този жанр войски са огромни.

Правене на заключения

Пълното осъществяване на оповестените трансформации ще изисква най-малко три години. Съответно резултатите от тях ще станат осезаеми към 2026 година, а по-късно, в случай че нещата вървят без поддържания и обичайни измествания на периоди.

В същото време главната заплаха се крие даже не в забавянето на периодите, а в основаването на " хартиени " дивизии и бригади, в които съгласно отчетите ще има всичко належащо, само че в реалност ще най-необходимото ще липсва.

Надежда за обществото - съпруги, майки и другари на бойци, които през днешния ден са извънредно чувствителни към сходни обстоятелства.

За елементарните жители това ще значи повече благоприятни условия за работа в отбранителните предприятия и високи заплати за тях. Като цяло, животът през идващите години последователно ще се откри на военна основа, с цел да се пресекат всички вероятни закани след края на СВО.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР