Създава се впечатление, че визитата на Володимир Зеленски е по-важна

...
Създава се впечатление, че визитата на Володимир Зеленски е по-важна
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Създава се впечатление, че визитата на Зеленски е по-важна за България, отколкото за Украйна

" Създава се усещане, че визитата на Володимир Зеленски е по-важна за България, в сравнение с за Украйна. Оставаме с усещане, че те се нуждаят от нашата помощ, а че България има потребност от украинско легитимиране, което в известна степен е израз и на вътрешнополитически комплекси и опити за интернационално профилиране на някои български политици ".

Тази констатация направи дипломатът Любомир Кючуков, някогашен заместник-министър на външните работи, по БНР.

По думите му това е значимо посещаване, тъй като става дума за аудиенция на президент на страна, която е във война.

" България не може да бъде неутрална във връзка с войната в Украйна! Първо, защото там има непозната инвазия, на Русия. Второ, защото страната ни е член на Европейски Съюз и НАТО ", разяснява той и уточни, че България не би следвало да бъде и пасивна, а да отстоява в Европейски Съюз и НАТО свои позиции, свързани с националните ни ползи:

" За мен това е на първо място обвързвано с деескалация на спора, преустановяване на военните дейности и прекачване на този спор от военното в политическото русло ".

Според Кючуков е явно и достатъчно еднопосочно, че става дума за война, която се води в Украйна, само че и че " тази война е към този момент част от един по-широк геополитически спор, който включва Русия - от една страна, а от друга - всичко, което се назовава Запад, т.е. Европейски Съюз и НАТО ".

Любомир Кючуков уточни, че резултатите от визитата на Володимир Зеленски в интернационален проект е сигнал за препозициониране на България от групата на Германия и Франция, които виждат политическото решение като краен излаз на спора, и се причислява към страни като Полша и балтийските страни, за които решението може да бъде само военно:

" Във вътрешен проект се придава спомагателна компактност на чувството, че в това ръководство външната политика последователно се придвижва от Министерството на външните работи към Министерството на защитата. Това е една общоевропейска наклонност, където сигурността е тази тематика, която господства политиката и дефинира безусловно всички политически решения във всички сфери ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР