Създава се нов данък, с който ще бъдат облагани печелившите

...
Създава се нов данък, с който ще бъдат облагани печелившите
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в пакет от данъчни закони

Създава се нов налог, с който ще бъдат облагани печелившите енергийни компании. Налогът, получил работно заглавие " краткотрайна солидарна вноска " има за цел облагането на свръхпечалбите с 33% на над 30 компании в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването.

Свръхпечалбата ще се пресмята като разлика от облагата на сдружението от тази и идната година и междинната стойност на облагата на сдружението за последните четири години. Според разбор на Министерството на финансите това ще донесе за тази година доходи на хазната от 72 млн. лева Новият налог ще бъде краткотраен и ще работи до края на тази и през идната година.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се планува удължение на периода на използване на данъчното облекчение за осъществяване на индустриална активност в общини с висока безработица.

Народното събрание утвърди промени в регламента за данъчни облекчения за деца, с които се дава опция при умрял родител, който е получавал данъчното облекчение, то да се трансферира на другия родител на детето, даже и той да няма трудови доходи. През 2022 година размерът на годишното данъчното облекчение за деца беше повишен на 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1800 лева за три и повече деца. С признатите промени облекчението може да се употребява и предплатено със заплатите за юли и октомври.

Без спор Народното събрание утвърди промени в Закона за Данък добавена стойност, предвиждащи корекциите на Данък добавена стойност при несъбираеми вземания да се ползват и в България. Възможността за промяна на Данък добавена стойност визира фирмената задлъжнялост по отношение на доставени артикули, услуги, активи, за които не е получено заплащане. Подобна мярка се ползва в по-голямата част от държавите-членки на Европейския съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР