Създателят на Уикипедия Джими Уейлс откри тихомълком нова социална мрежа

...
Създателят на Уикипедия Джими Уейлс откри тихомълком нова социална мрежа
Коментари Харесай

Създателят на "Уикипедия" направи нова социална мрежа - без реклами и продажба на данни

Създателят на " Уикипедия " Джими Уейлс откри тихомълком нова обществена мрежа с вярата да опази общуването в нея от рекламодатели и ботове. WT social е правоприемник на новинарския уебсайт WikiTribune, който обаче не съумя да натрупа известност.

" Никога няма да продаваме данните ви. Платформата разчита на щедростта на обособени донори, с цел да подсигурява, че неприкосновеността ви е предпазена и в общественото ви пространство няма реклами ", написа на челната ѝ страница. " Искаме да ви дадем власт сами да избирате какво наличие виждате и да редактирате подвеждащи заглавия. Ще създадем пространство, в което зловредните артисти биват премахвани, тъй като по този начин е редно. Не тъй като ни скапва финансовите доклади. Но това би проработило единствено с ваша помощ. Присъединете се през днешния ден и ни помогнете да променим пейзажа на обществените мрежи ".

В нея потребителите могат да споделят линкове и да ги разискват във фийд, сходен на този на " Facebook ". Само че разлика от нейните логаритми, тук постовете ще се демонстрират хронологично с опция с бъдеще да има бутон за гласоподаване, който да дава повече видимост на по-качествените текстове.

Бизнес моделът е сходен на този на " Уикипедия " (Wikipedia) – мрежата ще разчита на дарения. " Бизнес моделът на обществените мрежи, който разчита напълно на реклами, е проблематичен ", разяснява Уейлс пред вестник " Файненшъл таймс ". " Оказва се, че нискокачественото наличие побеждава ".

Засега даренията са над 200 и съгласно Уейлс WT social може да разчита на триумф, сходен на този на " Нетфликс ", " Спотифай " и " Ню Йорк таймс ". Те привлякоха потомство, склонно да заплати за свястно онлайн наличие. " Няма да се печели доста, само че моделът ще е резистентен ", споделя той. " На хората им писна от боклука в близост. Новинарските организации вършат всичко допустимо в тази околна среда, само че в действителност става въпрос за проблем с разпространяването. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР