Създателите на Pale Moon представиха първата публична версия на новия

...
Създателите на Pale Moon представиха първата публична версия на новия
Коментари Харесай

Проектът Pale Moon представи новия браузър Basilisk у платформата UXP

Създателите на Pale Moon показаха първата обществена версия на новия браузър Basilisk, основан на енджина Goanna – основан по-рано клон на Gecko, и платформата UXP (Unified XUL Platform), в границите на която е направена миграцията на останалите съставни елементи на Firefox от хранилището Mozilla Central, от които са отстранени обвързванията с програмния език Rust.
Представени са версии на Basilisk за Linux (само 64-битовите редакции) и Windows.

В браузъра е обезпечена поддръжката на старите допълнения на езика XUL, непокътната е опцията за инсталиране на всевъзможни приставки с NPAPI интерфейс (включително Unity, Flash и Java), върната е поддръжката на звуковата подсистема ALSA, обезпечено е изобразяването на шрифтовете посредством библиотеката Graphite. При това Basilisk напълно поддържа актуалните технологии, в това число ECMAscript 6 стандарта, API WebExtensions, WebAssembly (WASM), HSTS и TLS 1.3.

За разлика от Pale Moon, в Basilisk се употребява интерфейса Australis, подобаващ на Firefox 56.

Basilisk е позициониран от своите основатели като пробен браузър, полигон за развиването на платформата UXP, а разработчиците не подсигуряват неговата непоклатимост. През 2018 година браузърът Pale Moon би трябвало да бъде трансфериран към новата платформа UXP и Basilisk може да бъде обсъждан като пробен предварителна версия на Pale Moon.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР