Създателите на компютърни игри ще получат грантове за създаване на

...
Създателите на компютърни игри ще получат грантове за създаване на
Коментари Харесай

Патриотичните руски игри трябва да покорят световната публика

Създателите на компютърни игри ще получат грантове за основаване на такива, отдадени на Великата отечествена война и актуалните войни. “Уърлд ъф Танкс ” ( “Светът на танковете ”), който завладя целия свят от белоруски разработчици, сподели, че е допустимо да се сътвори известен артикул, без да се гледа към западното пояснение на историята. Ще забележим ли съветска стелт игра за дръзновен офицер от разузнаването, който отстрани райхслайтера на Украйна?

Институтът за развиване на интернет (ИРИ) разгласи, че не по-късно от 10 февруари ще стартира конкурс за държавни дотации за съветски ИТ компании. Разработчиците на видеоигри с „ национално наличие в цифровата среда “ ще могат да получат поддръжка, по-специално с истории за Великата отечествена война, за известни офицери от разузнаването или съветски специфични елементи. Засега размерът на общия фонд е незнаен - той ще зависи от поръчката на състезателя и разбора на неговия бизнес проект, обясниха от института.

Както сподели Алексей Гореславски, общоприет шеф на ИРИ, „ за състезанието ще се одобряват освен игри на историческа тематика, това могат да бъдат просветителни, просветителни и други планове “ - в това число дълготрайни, до 2024 година в това число.

Държавната дума утвърди самодейността на ИРИ, защото ще спомогне за повишение на интереса на младежите към националната история. „ Подкрепата на промишлеността е естествена стъпка, тъй като в доста връзки децата ни се възпитават на тези игри. Такива игри би трябвало да бъдат направени по-полезни и просветителни. Логично би било да се субсидира производството на наличие, ориентирано към подсилване на моралните полезности “, разяснява Александър Хищайн, ръководител на комисията по осведомителна политика, осведомителни технологии и връзки на Държавната дума.

„ Концепции за поддръжка на геймърите се създават и в други страни - Канада, Съединени американски щати, Австралия, Сингапур. Някои страни дават ограничения за поддръжка за игри със обществено значимо наличие. Например във Англия това са игри, които се организират в страната, а в Германия (Баварската културна фондация) - игри с родолюбив подтекст “, изброява Хищайн.

„ Започна да ни просветва, че публичното схващане би трябвало да се образува от вътрешни съветски сили и създатели, а не от Холивуд, американски „ спайдърмени “ и други нелепости. Това радва “, съгласи се с депутата блогърът, кино преводач Дмитрий “Гоблин” Пучков.

„ Във нашата страна единствено страната може да спонсорира всички тези неща. Тя, а не капиталистите, се интересуват от това. Ако има задоволително държавно управление, с течение на времето качеството на наличието ще се промени към по-добро. Децата би трябвало единствено да се възпитават вярно “, счита източникът. „ В една състезател, както във всяко художествено произведение, създателят може да подчертае избрани характерности и да не приказва за други. Ако героите се борят за обективна идея и не за пари, а за вик на сърцето, това постоянно ще резонира измежду публиката.”

Според Пучков в Русия остава мощно търсене на качествени артикули за исторически събития. „ Геймърите желаят да играят игри, които ни демонстрират в добра светлина, а не посредством клишета в духа на: „ Ето ги отрядите! Ето ги кървавите енкаведешници! Това към този момент не е забавно за никого “, счита Пучков. „ Нека приказват за подвизите през Великата отечествена война. Но не и за наемници, да вземем за пример от ЧВК, които теоретично убиват хора за пари. Не е подобаващ за модел на героизъм”, добавя той.

Според Валентин Меликов, редактор на канала в “Телеграм” „ Войната от другата страна на Земята “, има „ по формулировка родолюбив разказ “, когато съветски експерти вкарват реда в условна близкоизточна страна. „ Те включват майор Иван Долуич от играта Jagged Alliance. Във втората част се появява по-малкият му брат, някогашен чиновник на реда. Двамата вършат повече за популяризирането на патриотичния облик на твърдия съветски войник в чужбина, в сравнение с всички клипове на Министерството на защитата “, сподели източникът.

„ Образите на съветски военни експерти на Запад са доста търсени като антигерои. В същото време доста хора в игрите желаят да вземат „ положителни “ решения за историята от морална позиция. Трябва да им се даде опция да създадат това, да защитят цивилните и по този начин нататък “, сподели той.

За игрите са значими историческата акуратност и адекватността на описанието на събитията и героите. Пучков напомня, че геймърът има право да се бие за всяка от страните, в това число в игра за Великата отечествена война, той може, в случай че желае, да играе ролята на немец. „ Разбира се, в случай че сме във война с нацистите в играта, те също би трябвало да бъдат изобразени обикновено, исторически правилно “, акцентира той.

Като образец за добра военна игра събеседникът показва летателния симулатор “Ил-2 Щурмовик”. „ Това е артикул от международна класа, без пресилване. Играта сподели действителни бойни събития на съвсем документална основа от позиция на авиацията. Има ги борбата при Москва, борбата при Курск и при Сталинград. И всички доста я харесаха, всичко беше направено както би трябвало “, заключи събеседникът.

Според него би трябвало да има повече такива планове и тяхната публика не би трябвало да се лимитира единствено до съветския сегмент - би трябвало да е забавно да се играе както за съветски, по този начин и за западни геймъри, и като цяло за всеки състезател, без значение от кое място идва.

Въпреки това, „ международна класа “ е тъкмо мястото, където разработчиците, кандидатстващи за безплатна помощ от управляващите, в действителност би трябвало да се стремят да доближат, споделя Вячеслав Макаров, някогашен продуктов шеф на “Уоргейминг” - основател на “Света на танковете”. „ В Русия няма народен пазар на игри. Историята на доста игри сподели, че има единствено глобален”, споделя той.

Така мултиплейър онлайн играта “Уърлд ъф Танкс” е образец за това по какъв начин артикул от някогашния Съюз на съветските социалистически републики навлиза на международния пазар и го превзема. “Уоргейминг” е учредена преди към 20 години в Минск от група въодушевени разработчици. Един от първите сполучливи артикули е тактиката „ Операция Багратион “ за Белоруската настъпателна интервенция от август 1944 година И най-после, самият “Свят на танковете”, който в този момент се играе от 160 милиона души по целия свят, се основава на четиридесетина действителни танкови борби от Втората международна война.

„ Публични пари би трябвало да бъдат дадени на екипа, който в началото възнамерява да направи добра игра сама по себе си, с вълнуваща игрова механика. Сюжетът е гъвкаво нещо, могат да се прибавят патриотични детайли, само че е значимо равнището на качество “, счита Макаров.

„ Добрите ориентири са извънредно сполучливи планове като “Светът на танковете” и “Метро 2033” (игра, основана на едноименния разказ, който разказва живота на хората в московското метро след нуклеарна война на Земята). Продажбите на “Танковете” може да са малко по-големи, само че описват по-малко история. Втората се продава по-малко, само че има по-добър сюжет. Според мен създателите на игра за Отечествената война би трябвало да погледнат прекарването в “Метро 2033”. Това би трябвало да бъде наситена с история, разказвателна екшън игра от първо лице, която да завладее световната аудитория и разпространява съветския дневен ред и история “, предложи Макаров.

За да се сътвори такава игра, дотацията от управляващите може да бъде доста потребна, тъй като единствено опитни екипи би трябвало да се заемат с план на световно равнище, а по принцип има доста малко такива. „ Ядрото на екипа би трябвало да има сполучлив опит на международния пазар, защото грантоветеимат условия, това са минимални равнища на достижения и впрочем. Като цяло е значимо хората да не бъдат подлагани на несъразмерен натиск”, счита специалистът.

Според него при добра игра патриотичните нотки няма да бъдат натрапчиви. „ Една добре написана история би трябвало да загатва за някои неща, само че не и да ги блъска в лицето. Разбира се, играчите ще виждат, че продуктът съдържа несъмнено обръщение, само че избран брой хора ще бъдат подготвени да го одобряват, в случай че се направи обикновено “, заключи Макаров.

В центъра на забавна и в това време патриотична игра на военна тематика би трябвало да бъдат герои, които ще се опълчват на трендовете, развили се на Запад, счита един от създателите на канала “Рибар” в “Телеграм”, отдаден на разбора на актуалните военни спорове. „ Можете да бъдете привлечени от добра графика, естествена история и липса на деформиране в името на нова нравственос. Повярвайте ми, чернокожи на трона на Англия, “Черните животи имат значение” по време на Великата отечествена война, радикални феминистки в борба - всичко това е омръзнало на публиката. Хората желаят да се потопят в историята и да изпитват възприятие за принадлежност към героите на отминалите времена “, сподели източникът.

„ Да предположим, че някой си мисли, че бойците на ЧВК работят в половината африкански страни и вземат участие в преврати в някоя Гвинея? Чудесно! Направете мултиплейър игра от няколко елементи, където можете да играете разнообразни сюжети. Разделете разнообразни карти по сезони: през есента - спасяването на Ердоган от силите на съветските наемници по време на преврата през юли 2016 година, през зимата - войната в Либия и освобождението на Триполи, а напролет - освобождението на Буркина Фасо от френските колонизатори”, събеседникът изброява няколко сюжета.

„ Може да се основават освен стрелкови игри, само че и тактики с куестове. Всичко към този момент е измислено за нас - просто би трябвало да вземете и остроумно да го адаптирате към нашите потребности. Направете съветски аналог на стелт-играта “Хитман” за смелия офицер от разузнаването Николай Кузнецов, който отстрани Райхслайтера в Украйна. Интересно ри ще бъде? Интересно!”, продължи той.

„ И от политическа позиция това ще бъде печеливш план – тъй като ще се приказва за него, ще бъде подложен на критика и реакцията на недоволната западна общественост или либералите ще бъде най-хубавата реклама за продукта. Малко известно студио с запалянковци може да направи първокласен артикул за относително малко пари, да стане известно и да печели пари. Не е нужно да търсите надалеч за образец - играта “СТАЛКЕР” е създадена тъкмо по същия метод “, обобщава специалистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР