Създателите на едни от най-популярните приложения за Android решиха да

...
Създателите на едни от най-популярните приложения за Android решиха да
Коментари Харесай

Едни от най-популярните мобилни приложения се оказаха опасни и вредни

Създателите на едни от най-популярните приложения за Android взеха решение да завоюват на гърба на потребителите. В това нормално няма нищо неоправдателно, само че не и в този случай.

Експертите на компанията Kochava откриха в приложенията Clean Master, Battery Doctor, CM File Manager и CM Locker , оповестени в Гугъл Play от името на Cheetah Mobile и Kika Tech, съдържат остроумен вредоносен код. Това не е типичен троянец и не е вирус, тъй като не краде никакви данни. Но дава опция на разработчиците да печелят посредством машинация.

Схемата е следната: в приложението се появява банер, заемащ целия екран. Когато потребителят кликне върху него (какво друго да направи), рекламната мрежа получава информация, че потребителят сякаш е конфигурирал рекламираното приложение на своето устройство. За всеки сходен клик, основателите на тези приложения получават от 50 цента до 1 $.

Clean Master, Battery Doctor, CM File Manager и CM Locker са извънредно известни мобилни приложения. Те се оферират от доста години и сякаш усъвършенстват системата. Но техният код демонстрира, че те са повече нездравословни, в сравнение с потребни: те единствено имитират, че правят нещо, само че не правят никаква работа и единствено демонстрират анимация на оптимизиращи процеси и несъмнено, реклами.

Тези приложения са конфигурирани към този момент над 2 милиарда пъти и даже не може да се пресметне какъв брой пари са генерирали на своите основатели. Към сегашен ден Mobile и Kika Tech са изключени от рекламните мрежи, а Гугъл махна някои от тези приложения от своя магазин. Сега експертите на интернет колоса деликатно ревизират кода на останалите приложения на същите разработчици.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР