Създадохме Министерството на иновациите и растежа, за да работим активно

...
Създадохме Министерството на иновациите и растежа, за да работим активно
Коментари Харесай

Отчетът на Лорер: Стартирахме първата мярка по плана, обърнахме посоката на ББР

Създадохме Министерството на нововъведенията и растежа, с цел да работим интензивно за конкурентоспособна стопанска система, стартирахме първата мярко по Националния проект за възобновяване и резистентност и обърнахме посоката на Българската банка за развиване.

Това са три от триумфите, които министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер акцентира в къс доклад за свършеното, оповестен в профила му във фейсбук.

През миналите месеци съсредоточихме напъните си за транспарантно, дейно и ефикасно вложение, а не асимилиране, на еврофондовете. Концентрирахме се върху поддръжката за българските дребни и междинни компании, ускорение растежа на износа, поощряване на вложенията в софтуерни и новаторски производства, и поддръжка за започващи компании, написа Лорер.

Като триумфи той отбелязва 12 неща.

Създадохме стратегия за енергийна успеваемост по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “, по която 1000 компании аплайваха и ще получат грантови средства за близо 100 млн. лева, с цел да понижат сметките си за ток, написа Лорер.

Сключихме съглашение с Министерство на вътрешните работи и ДАНС, с цел да имаме по-ефективни механизми за понижаване на опциите за корупция по европрограмите.

След денонощна работа беше утвърден планът на Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ за 2021-2027 година /ПКИП/. Общият бюджет на програмата е близо 3 милиарда лева и тя е директно ориентирана към постигането на образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и реализирането на индустриална и цифрова промяна.

Стартирахме първата мярка по НПВУ за българския бизнес. По програмата за „ Технологична рационализация “ в българските компании ще бъдат вложени общо 260 млн. лева за безплатна помощ за закупуване на инсталация и програмен продукт за създаване на нови поточни линии и артикули.

След над 100 срещи с евентуални вложители, вложения за над 400 млн. лева са оповестени от началото на годината. Допълнително, единствено по Закона за поощряване на вложенията, са насърчени 11 плана с общ размер на плануваните вложения 231,08 млн. лева, които ще разкрият над 1500 нови работни места.

Неслучайно, по последни данни на Българска народна банка, директните задграничните вложения за първите пет месеца на 2022 година се усилват 3 пъти по отношение на същия интервал на предходната година и доближават 871,2 млн. евро.

Привлякохме компании като Intuitive Surgical, интернационален водач в производството на техника за роботизирана хирургия и NIDEC една от най-големите аутомотив компании в Япония, водач в производството на електрически мотори.

Обърнахме посоката в ББР. Преди там се раздаваха заеми единствено на обичани компании от доста милиони, в този момент към този момент няма потребност да познаваш човек в ББР, с цел да получиш заем. ББР излезе на облага от 20 млн. лева за първото тримесечие, съпоставено с 5 млн. лева загуба за същия интервал на 2021 година

Приета беше обновена тактика на Банката за интервала 2021-2023 година Тя е фокусирана върху връщането на банката към задачата ѝ в поддръжка на дребния и междинния бизнес. Стратегията на ББР удостоверява признатия предел на финансиране до 5 млн. лв., както и дейния обзор и ръководство на качеството на портфейла на необслужваните експозиции, включително старите огромни заеми.

В момента към ББР има повишен интерес от страна на микро-, дребния и междинния бизнес. Той пораства с дейното основаване и предложение на нови кредитни артикули, съобразени с потребностите на бизнеса и новата цифрова платформа за кандидатстване.

Министерството и Агенцията за дребни и междинни предприятия проведоха за тези 7 месеца над 30 бизнес форума, на които български компании да намерят непознати сътрудници за своя експорт.

Неслучайно експортът за първите 5 месеца на България е рекорден.

Износът на български артикули сложи нов връх през май, като се усили с 60,7% в съпоставяне със същия месец на предходната година. Според предварителните данни от Националния статистически институт (НСИ), експортът единствено за май е за 8,280 милиарда лева През първите пет месеца на годината от страната са изнесени артикули на стойност 37,067 милиарда лева, което е с 38,8% повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година.

Подписан беше Меморандум за съгласие сред държавното управление на Република България и водача в облачните калкулации Amazon Web Services EMEA SARL (AWS). Меморандумът за съгласие има за цел още да засилва развиването на редица стратегии, ориентирани към основаването на умения за работа с облачни услуги и да поддържа осъществяването на националните цели за цифровизация и нововъведения на започващите предприятия, обществената администрация и основни проучвателен начинания.

Открихме първия институт в България за изкуствен интелект INSAIT, основан взаимно с два от водещите институти в Швейцария. INSAIT притегля международни учени, които да образоват у нас експерти по изкуствен интелект.

Работихме по още доста тематики и законопроекти за Синя карта, поддръжка за стартъпи, новата Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “, Националния иновационен фонд, който започва и още доста други неща.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР