Създадоха широкоспектърен антибиотик без бактериална резистентност. Научният пробив е на

...
Създадоха широкоспектърен антибиотик без бактериална резистентност. Научният пробив е на
Коментари Харесай

Научен пробив: Създадоха случайно антибиотик без бактериална резистентност


Създадоха широкоспектърен антибиотик без бактериална устойчивост. Научният пробив е на учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара, оповестява списанието EBioMedicine.

Научният пробив е инцидентен и се случва по време на създаване на специфична мини електростанция за презареждане на телефони, която се основава на микроби. Така се появява и концепцията за модифициране на тези съединения в антибиотици.

Учените считат, че тези химикали може да са токсични за човешките кафези, само че един химикал се оказва безвреден, а в това време той съумява да унищожи всеки бактериален патоген, който е бил тестван.

Антимикробната устойчивост съставлява сериозна опасност за човешкото здраве и благосъстоянието на хората в страните с ниски и междинни приходи. Резистентността лимитира опциите за лекуване и се трансформира във все по-сериозен международен здравен проблем.
Новото лекарство не разрешава на бактериите да развият устойчивост към него. Това е и главната спънка за изработката на нови антибиотици.

Този антибиотик има и характерен механизъм на деяние. За разлика от пеницилина, който визира характерна функционалност на микробите, новаторското лекарство визира няколко функционалности по едно и също време - унищожава бактериалната мембрана, а това води до дезактивиране на патогена.

Ще стартират и спомагателни изследвания, които да дефинират сигурността и ефикасността на лекарството.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР