Създадох фондация Прочети София с една доста амбициозна цел -

...
Създадох фондация Прочети София с една доста амбициозна цел -
Коментари Харесай

Прочети София - Общество

Създадох фондация " Прочети София " с една много амбициозна цел - да променим чувството и визията за това какво съставлява едно литературно събитие. Винаги моята фантазия и моята цел е била да тушираме чувството, в което надали не литературното събитие е нещо скучновато, един диалог, който не е наложително забавен. Свързан е единствено с избрана аудитория, която е по-посветена. Имаше един доста дълъг интервал, в който безусловно познавахме всички, които идваха на литературни събития. Така че това е и битка за аудитория, за нова аудитория, за млада аудитория, разказва Тодора Радева - изпълнителен и програмен шеф на " Прочети София ".

Екипът на фондацията стои зад цялостната реализация на голям брой събития, събрани под заглавията „ Скритите букви “, „ Литературните направления “ и " Софийски интернационален книжовен фестивал ".

Не става въпрос да се чете каквато и да е, харесваме качествена литература, с положителни хрумвания, с добър жанр и вършим събития, които в действителност разпространяват и провокират хората да извърнат внимание на качествения тип литература. Търсим тези способи, които да заинтригуват оптимален брой хора. Друго нещо, което е доста значимо за нас, е да сътворяваме средата, в която да се случва това културно събитие. Не е без значение средата и атмосферата, в която отиваш, с цел да има чувството за празник, с цел да има чувството за нещо изключително, което ти се случва. Че ти си отишъл на това събитие и не можеш различен път да попаднеш в такава атмосфера, казва Тодора Радева.

С плана " Скритите букви " направихме неповторимите букви от кирилицата във формата на пейки, които поставихме на ежедневния път на всички жители на града. Тоест изкуството безусловно излезе измежду хората. Литературата също, тъй като всяка една от пейките беше обвързвана със стихотворение на актуален български стихотворец. И по този начин концепцията да се основат в града места за четене, места, които ти можеш да видиш по пътя за работа, само че да те заинтригуват, да седнеш, да видиш табелата със стихотворението. Да си направиш среща по-късно с другари на това място, да си донесете книги, изясни тя.

" Литературни срещи " е последният план на фондация " Прочети София ". Това е един нов формат, който желаеме да вършим три месеца през годината - през април, юни и ноември. И във всеки един месец събитията са разнообразни по формат и разнообразни като тип. Разбира се, не беше инцидентно, че първото издание на " Литературните срещи " беше с почетен гост Олга Токарчук - носителката на Нобелова премия за литература, изключителна писателка. Освен това, както се оказа, извънреден човек, тъй като общуването с нея, не просто с текстовете й, а с нея самата, беше необикновено. Наистина необикновен, образован, сензитивен човек, с чувство за рецесиите на сегашното. Беше огромно благосъстояние за нас и доста скъпо, че тя беше посетител в България, разказва Тодора Радева.

А проекът „ Литературни направления “ потегли още веднъж от пейките - букви, от скритите букви. Защото през 2018 година, когато поставяхме пейките на разнообразни места в София, те по тази причина бяха скрити, тъй като трябваше човек да ги откри. И да открие буквата, да открие текста, който сме свързали с буквата и да открие места в града, които са приятни и свързани по някакъв метод с литературата. И по тази причина взехме решение, че един подобен маршрут, който да мине през няколко от пейките, които бяха сложени първоначално, и в това време да приказва за литературните места към него, ще бъде доста хубава концепция, споделя тя.

Моята концепция за тези направления е да каним всякога друг водещ на маршрутите. Тъй като това е характерно знание, което ти би трябвало - дълги години да си изследвал нещо, да познаваш детайлите. Да не стопираме до съществени неща, които могат да се прочетат в Уикипедия. А просто да каним хора, които от години са влезнали в елементи, които могат да вършат непредвидени връзки, които могат да показват и подтекста. Не единствено съответната персона, само че и времето, в което е живял. Кръгът от хора, с които се е срещал. Каква е била София по това време. Каква е била цялата ни културна история. И по тази причина ние започнахме от 2019 година да си вършим всяка година сезон на " Литературните направления ". Традиционно започваме на 11 май и до октомври месец, до момента в който е хубаво времето. Има хора, които безусловно идват на всичките направления, тъй като всякога е друго, казва Тодора Радева.



„ Този документ е основан с финансовата поддръжка на Фонд Активни жители България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за наличието на документа се носи от Фондация „ Офф медия “ и при никакви условия не може да се приема, че този документ отразява формалното мнение на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни жители България. “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР