Създадената от Атанас Петров и Антон Щерев алкохолна компания ВП

...
Създадената от Атанас Петров и Антон Щерев алкохолна компания ВП
Коментари Харесай

Заводът за алкохол "ВП брандс" купува плевенския производител на оцет "Веда"

Създадената от Атанас Петров и Антон Щерев алкохолна компания " ВП брандс интернешънъл " (позната като " Винпром Пещера " ) купува производителя " Веда " - Долни Дъбник. Заедно двете компании държат 60-70% от пазара на оцет в България. Комисия за защита на конкуренцията слага две дребни и къси условия и позволява концентрацията.
Най-големият локален производител на алкохол - " ВП брандс интернешънъл " (познат в предишното като " Винпром Пещера " ), купува. Така подвига мощно наличието си на пазара - пловдивското сдружение към този момент има марката оцет " Кулинар ", а в този момент ще придобие и един от десетте локални производителя с оборот съвсем 8 млн. лева При състояние че предходната година Национален статистически институт прави оценка целия пазар на оцет на малко над 16 млн. лева

Все отново Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) слага две дребни ограничаващи условия, с цел да позволи договорката.

Сделката е за 100% от плевенския производител, цената не се оповестява, както и повода за продажбата.
Реклама Най-големият на киселия пазар
В края на септември " ВП брандс " е уведомила антимонополния орган за своето желание да придобие " Веда ". Плевенската компания продава под марката " Веда ", а купувачът също има собствен бранд за оцет - " Кулинар ", който се създава на ишлеме, само че от компанията не показват къде. По информация на " Капитал " топ 3 заводи за оцет в страната са " Веда ", " Винпром Ямбол " (част от " ВП Брандс ", където евентуално се бутилира " Кулинар " ) и " Винпром Плевен ". Последното сдружение също има връзки към групата на купувача (краен притежател е един от най-ползваните от " ВП Брандс " юристи - Николай Базлянков).

на компаниите в този пазарен сегмент. Планираната договорка ще докара до основаване на господстващо състояние на новата обединена група, защото двете предприятия са водещи пазарни участници. Няма съперник, чието пазарно държание може да окаже дисциплиниращ резултат върху политиката на бъдещата нова конструкция, открива комисията.

" Веда " ООД разполага с почти (.)* пъти по-голям потенциал за произвеждане на наливен оцет от останалите съществени производители на оцет в страната ", написа в решението и въпреки да е прикрито цифрата, ясно е, че договорката е за най-големия локален производител.

Освен това " Веда " е и един от главните производители на оцет и кисели артикули за " частни марки " на други компании. Налице са и избрани стопански бариери за нахлуване в тази пазарна ниша като характерно съоръжение за произвеждане на забележителна стойност; съоръжение за съхранение; вложения за бутилиране, за дистрибуция и други, показват от антимонополния орган.
Реклама
Планираната договорка понижава броя на компаниите, които имат действителна опция да оказват действителен конкурентен напън върху новата група, и поражда съществени подозрения, че в следствие от реализирането й ефикасната конкуренция ще бъде възпрепятствана, заключава Комисия за защита на конкуренцията.
Комисия за защита на конкуренцията: Три години достъп и за съперници
За да в профил антиконкурентните резултати от договорката, " ВП брандс интернешънъл " предлага промени в изискванията на концентрацията. Първата от тях е гарантиране (запазване) на потенциал и даването му на самостоятелни предприятия, които желаят да създават оцет и кисели артикули под " частни марки ". Тази мярка е адресирана към всички компании, в това число нови, които не са измежду актуалните клиенти на " Веда " и не са производители на оцет и кисели артикули.

Гарантираният свободен потенциал ще бъде в размер до 30% от съществуващия и ще се дава при пазарни условия на всяко без значение дружество за определен от него интервал в границите на три години от датата на решението на Комисия за защита на конкуренцията. Предвиден е и механизъм за годишно отчитане, който дава опция за надзор от страна на Комисия за защита на конкуренцията за осъществяване на препоръчаното изискване.

Втората мярка е обвързвана с прекратяване потреблението на избрана комерсиална марка за произвеждане и продажба на кисели артикули. От решението на комисията не излиза наяве за кой бранд се отнася рестрикцията. И продавачът, и купувачът отхвърлиха да уточнят името му, само че е несъмнено, че възбраната не се отнася до главните марки на двете страни в договорката - " Веда " и " Кулинар ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР