Създаден от главния икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл през

...
Създаден от главния икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл през
Коментари Харесай

Разширеният БРИКС ли ще е новата световна икономическа суперсила?

Създаден от основния икономист на Goldman Sachs Джим О'Нийл през 2001 година, акронимът БРИК се употребява за първи път за редуциране на оптимистичната траектория на напредък на Бразилия, Русия, Индия и Китай, за които се счита, че ще преобладават в международната стопанска система до 2050 година

Замислена като неофициална организация, която се стреми да развива многостранното съдействие, като в същото време усилва икономическото и политическото си въздействие, групата се събира публично едвам на 16 юни 2009 година на дебютната си среща на върха в Екатеринбург.

На нея Луис Инасио Лула да Силва, Дмитрий Медведев, Манмохан Сингх и Ху Дзинтао разискаха по какъв начин всяка страна може да играе по-стратегическа роля в международните каузи, като в същото време предложиха условието за нова международна аварийна валута.

Година по-късно Южна Африка беше публично поканена да се причисли към групата, което разшири нейното название до БРИКС.

В сходство с африканската сентенция, която гласи “А “, водачите на БРИКС демонстрираха разбирането си за групова мощ, както се вижда от стартирането на лична Нова банка за развиване през 2014 година, която към този момент е одобрила над $32.8 милиарда под формата на заеми за планове за развиване и инфраструктура без фискални ограничавания и високи лихвени проценти, предлагани от организации като МВФ.

Днес груповият обсег на блоковете обгръща 26.7 % от международната повърхност, 41.5 % от популацията, 25 % от международната икономическа продукция и общ Брутният вътрешен продукт от $25 трилиона, което е с съвсем $2 трилиона повече от този на Съединени американски щати. От начало като наблюдаване на бързоразвиващи се пазари, страните от БРИКС се трансфораха в организация, която към този момент засенчи Европейски Съюз във връзка с процентния дял от международния Брутният вътрешен продукт.

И е на път да надмине Г-7 в границите на няколко години – резултат, който стана още по-вероятен след оповестяването на повече от двойно нарастване на броя на членовете по време на 15-ата годишна среща на върха, извършена в Йоханесбург в края на предишния месец.

Лидерите на БРИКС оповестиха, че са поканили шест нови членове, а точно Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ, които бяха определени всред 23 страни. Колекция от страни, която на пръв взор може да наподобява нереална, само че при по-внимателно разглеждане разкрива стратегически асортимент, който освен акцентира упоритостите на блока за усилване на търговията и съдействието, само че и за реформиране на геополитическото устройство.

Като стартираме с това, което мнозина смятаха за “ “, включването на Иран в шестицата сигурно беше ненадейно. Въпреки това, като вторият по величина в света ресурс от природен газ, в комбиниране със засилените му военни и стопански връзки с Китай и Русия, както и с това, че е в края на десетилетията на стопански наказания, ръководени от Запада, присъединяване му се преглежда като опция за вложения, като в това време дава късмет да оправдава дългогодишната си изолираност от интернационалната общественост.

Позицията на Саудитска Арабия като главен производител на нефт в развой на диверсификация я прави съвършен сътрудник както за експорт, по този начин и за директни задгранични вложения. По-вероятно е страната да преглежда БРИКС като опция да балансира връзките си сред Изтока и Запада, като в същото време “зачита независимостта и суверенитета на страните и не се намесва в техните каузи ”, както съобщи саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан.

По сходен метод ОАЕ повториха същото мнение с изказването на шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян, министър на външните работи, който съобщи:

Като стратегически търговски център с широкообхватни мултимодални връзки сред Изтока и Запада, ОАЕ към този момент са потвърдили способността си да обезпечават забележителна стойност, като в същото време работят като неутрален катализатор на търговията и се трансформират в международен център за необятен набор от артикули, в това число диаманти, злато и чай в процеса на работа.

Южна Америка получава своето място

Единственият южноамерикански участник, Аржентина, третата по величина стопанска система на континента, беше предложена след поддръжката на Индия, Китай и Бразилия, нейния максимален търговски сътрудник. Поканата й идва в миг, когато страната претърпява трицифрена инфлация и задълбочаваща се икономическа рецесия във връзка оповестяването на поканата отиващият си президент Алберто Фернандес съобщи:

По-плавен поток от нефт и повече

Въпреки че ОПЕК+ евентуално ще резервира въздействието си като координатор на пазара, един вътрешен търговски механизъм би могъл да разреши на членовете на БРИКС да заобикалят дългогодишните западни наказания против страни като Иран и Венецуела или по-скорошните ембарго на Европейски Съюз, наложени на съветския недопечен нефт и петролни артикули, без да се опасяват от репресии – и това не се изчерпва с петрола.

Заедно новоразширените страни от БРИКС ще управляват 72% от редкоземните минерали, в това число 75% от мангана и 50% от графита в света. Други взаимни изгоди включват капиталов достъп до страни, които преди този момент са били остракирани, като богатия на потребни изкопаеми Иран, където се намират най-големите в света ресурси от цинк и второто по величина находище на мед в мината Сарчешме.

Дискусията за дедоларизацията обаче е тази, която евентуално ще има най-далечни последствия както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект.

Поглед оттатък $

Както заключи бразилският президент Луис Инасио да Силва през април тази година: “ ”

Като страна, която е извлякла изгоди от контрола върху международната аварийна валута, Съединени американски щати към този момент имат това, което някогашният френски финансов министър Валери Жискар д’Естен назовава “прекомерна привилегия ”. Въпреки това точно непрекъснатото преобразяване на валутата в оръжие след края на златния стандарт посредством законодателство, наказания и надзор върху Системата за международна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT) подтиква няколко страни да се откажат от $ или да намерят нови способи да работят без него.

Към днешна дата това включва търговия с ренминби и рупии, както и спекулации със основаването на валута на БРИКС. Макар и не без провокации, забележителните естествени запаси на блока биха могли да дават неповторима опция за връщане на фискалната непоклатимост посредством система, учредена на суровините.Все още има място за повече членове

С над 40 страни, които са изразили интерес да се причислят към БРИКС – в това число Алжир, Индонезия и Казахстан – наподобява, че напредъкът на блока през последните 14 години, както и преобладаващият интерес да се откъсне от американската взаимозависимост, са привлекли извънредно разнообразна група от растящи страни, които търсят сходни благоприятни условия за съдействие и разширение.

За разлика от разширения Европейски Съюз, който се образува малко след рухването на Желязната завеса и мина през ерата на глобализацията, войната против тероризма и все по-драконовския авторитаризъм, БРИКС съвсем несъмнено е групово отменяне на тези политики и евентуално лебедова ария на американската надмощие.

Ако в началото нациите от БРИКС са били стимулирани от груповия напредък, няма подозрение, че водената от Запада външна политика е била катализиращата, като освен е насърчила по-конкурентни политики, само че и е подтикнала други страни с висок напредък да се обединят като контрапункт на политическите и икономическите колоси на Г-7, МВФ и Световната банка, както и на неконтролируемия $.

Източник

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР