Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби

...
Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби
Коментари Харесай

НАТО засилва военното присъствие в Източна Европа

Съюзниците от НАТО сложиха в подготвеност сили и изпратиха кораби и изтребители, с цел да подсилят защитата на Източна Европа в миг, когато напрежението към военното скупчване на Русия към Украйна нараства, оповестиха от алианса, представени от Агенция Франс Прес.

„ НАТО ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за отбрана и защита на всички съдружници, в това число посредством подсилване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко утежняване на средата за сигурност “, изясни в изказване генералният секретар Йенс Столтенберг.

От Алианса акцентираха решенията от последните дни на Дания да изпрати фрегата и военни самолети в Балтика, Испания да ускори разполагането на военноморски сили, а Нидерландия да разположи транспортен съд и сухопътни елементи в подготвеност от своите сили за бързо реагиране.

В известието от НАТО се отбелязва, че в отговор на противозаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 година, НАТО е нараснало наличието си по източния фланг, в това число с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

„ Тези елементи, водени надлежно от Англия, Канада, Германия и Съединени американски щати, са многонационални и боеспособни. Тяхното наличие демонстрира, че нахлуване против един съдружник ще се възприема като офанзива против целия алианс. Преди 2014 година в източната част на пакта нямаше сили на НАТО “, се прецизира в известието.

Предложенията на съдружниците в Алианса, които бяха направени през последните дни са: Дания да изпрати фрегата в Балтийско море и четири изтребителя F-16 в Литва; Испания да изпати кораби, като обмисля да изпрати изтребители в България; Франция декларира, че е подготвена да разположи свои сили в Румъния; Нидерландия да изпрати два изтребителя F-35 в България, като слага в бойна подготвеност кораби и сухопътни сили; Съединени американски щати пък изследват опцията за разширение на военното си наличие на източния фланг на Алианса.

Що се отнася до ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия у нас се чака през днешния ден Министерският съвет да вземе решение.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР