Съюзът ще следи чатовете за престъпленияЕвропейската комисия е готова да

...
Съюзът ще следи чатовете за престъпленияЕвропейската комисия е готова да
Коментари Харесай

ЕС позволи сканиране на личната кореспонденция

Съюзът ще следи чатовете за закононарушения

Европейската комисия е подготвена да предложи нови правила, които ще задължат приложенията за известия като WhatsApp или Фейсбук Messenger да сканират изборно известията на потребителите за материали, свързани със полово принуждение над деца (т.нар. CSAM), и опити за принуждение над малолетни от страна на възрастни. Проектът е подложен на критика от специалисти по осведомителна сигурност и деятели за правата на индивида, написа.

След като детайлностите за законопроекта бяха оповестени по-рано тази седмица, той незабавно бе неодобрен от редица групи и специалисти. Според един от тях "документът е най-лошото нещо, което е виждал в миналото. Някои специалисти настояват, че това е един от най-срамните закони, изцяло несъответстващ с всяка свободна народна власт. Законът постанова редица нови отговорности на "доставчиците на онлайн услуги ", в това число магазини за приложения, хостинг услуги и всички снабдители на "междуличностни информационни услуги ".

Най-строгите правила ще се ползват за известните месинджъри

След приемане на искане от управляващите, админите им ще би трябвало да сканират известията на потребителите, посочени от управляващите, в търсене на материали, свързани със полови похищения против деца, както и обстоятелства за тормоз. Това ще изисква потреблението на принадлежности за машинно образование и системи с изкуствен интелект за разбор на подтекста на фотосите и текстовете. Исканията ще бъдат отправяни от правоприлагащите органи в обособените страни. В документа обаче не се дефинира по какъв начин тъкмо ще се "насочват " настояванията - дали към обособени лица, общности или по-широки категории консуматори.

Критиците настояват, че сходни претенции могат да се употребяват за шпиониране на огромни групи хора

Според някои специалисти, законопроектът "оставя отворена вратата за доста по-общо наблюдаване ". Освен това, в случай че законът бъде признат, той може изцяло да унищожи криптирането от край до край. Въпреки че в документа не е неразрешено, от сдруженията ще се изисква да употребяват в системите си програмен продукт, който може да разпознава наличието на CSAM, което прави криптирането от край до край на практика невероятно. Тъй като разпоредбите на Европейски Съюз оказват въздействие върху политиката в региона на цифровите технологии във всички елементи на света, сходни разпореждания могат да се разпространят по цялата планета.

Според организацията Electronic Frontier Foundation няма по какъв начин да се направи това, което Европейски Съюз има намерение да вкара, без всеобщо сканиране на връзките. Ако планът бъде признат, той ще докара до нарушение на неприкосновеността на персоналния живот на потребителите освен в Европейски Съюз, само че и в целия свят.

Освен това при положение на "тормоз " откриването на наличие ще изисква потреблението на специфични новаторски логаритми, което ще докара до неизбежни неточности и излагане на почтени консуматори на месинджър на въздействието на правоприлагащите органи. Защитниците на правата на индивида показват филтрите за спам като образец за неефективността на тези принадлежности, които непрекъснато преценят неправилно наличието.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР