Съюзът на инвалидите настоява да бъдат променени условията, при които

...
Съюзът на инвалидите настоява да бъдат променени условията, при които
Коментари Харесай

Помощ за преустройство на жилище за хора с увреждания – само за 23 души за година

Съюзът на инвалидите упорства да бъдат изменени изискванията, при които хора с трайни увреждания могат да получават финансова помощ за преустрояване на жилище.

Доходният аршин да бъде повишен до двойният размер на формалната линия на беднотия, което значи 826 лв., желаят от Съюза с аргумента, че по този начин повече нуждаещи се ще се възползват от поддръжката.

Според Закона за хората с увреждания работещи или учащи с над 90 на 100 тип и степен на увреждане или трайно понижена продуктивност, чието напредване е затруднено, имат право на целева помощ за покупка на персонално моторно транспортно средство до четирикратния размер от линията на беднотия за съответната година.

Помощта за преустрояване на жилище е до двукратния размер от линията на беднотия.

Георги Колев от Съюза на инвалидите изясни, че за 2020 година единствено четирима души са получили право на помощ за автомобил:

„ Броят на хората, които биха могли да имат това право, е към 38500. За работещите през 2020 година при минимална работна заплата в размер на 610 лв. и линия на беднотия 363 лв. не е допустимо да бъде изпълнено изискването, примерно за лице, живеещо единствено. Условието за разпределяне на целева помощ за преустрояване на жилището също все още е трудноизпълнимо. За предходната година едвам 23 лица се получи ли право на тази помощ “.

Друго искане на хората с увреждания е месечната финансова поддръжка за степен на увреждане сред 50 и 70,99 на 100 да бъде нараснала от 7 най-малко на 10% от линията на бедността.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР