Съюзът на българските журналисти изразява сериозна загриженост и дълбоко възмущение

...
Съюзът на българските журналисти изразява сериозна загриженост и дълбоко възмущение
Коментари Харесай

Извънредно! Съюзът на българските журналисти обяви: Сезираме Европа! В България е извършено покушение срещу Свободата на словото

Съюзът на българските публицисти показва сериозна угриженост и надълбоко отвращение от приемането в Народно събрание на поправките на Закона за отбрана на персоналните данни, които на практика лишават публицистите от опцията да упражняват свободно специалността си. 

На днешното съвещание на УС на Съюз на българските журналисти бе признато следното мнение:

До президента на Република България Румен Радев

До ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева

До парламентарната Комисия по културата и медиите

До всички медии посредством Българска телеграфна агенция

 

ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

 

Становище на Управителния съвет на Съюза на българските публицисти

Съюзът на българските публицисти показва сериозна угриженост и надълбоко отвращение от приемането в Народно събрание на поправките на Закона за отбрана на персоналните данни, които на практика лишават публицистите от опцията да упражняват свободно специалността си.

Новите текстове на закона разрешават на държавната Комисия за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) да управлява работата на публицистите и на медиите, като преценя за всеки съответен случай дали публицистите са употребявали законосъобразно персонални данни.  За задачата се употребяват 10 обтекаеми критерии, които може да бъдат тълкувани и прилагани извънредно субективно.А на институциите се дава право да отхвърлят достъп до информация. На процедура това основава режим на цензура върху медиите, като всяко изнасяне на нелицеприятна информация за държавната власт и нейни представители или за корупционни практики в икономическата и публичната сфера може да бъде преценено като „ накърняване на положителното име ” на подложените на критика. Журналистите, техните архиви и документи може да бъдат проверявани, което обезсмисля запазването на правото им да отхвърлят информация за източниците си. По преценка на КЗЛД на публицисти и медии може да се постановат големи санкции, които са непостижими за тях. Новите текстове в закона в действителност основават условия за очистване на проверяващата публицистика.

Промените се оправдават със синхронизиране на нашето законодателство с Общия правилник на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни (GDPR), само че на процедура нямат нищо общо с задачите на този правилник. Нешо повече – самият правилник формулира друг режим за медиите и публицистиката при използването на условията за отбрана на персоналните данни. На това съображение в Германия да вземем за пример публицистите са изключени от обсега на закона по тази материя. За подобен режим при разискването на законовите промени у нас месеци наред настояваше Съюз на българските журналисти, само че възраженията ни не бяха чути. С гласовете на 83-ма депутати бе наложена държавна цензура върху медиите и бе признат не Закон за отбрана на персоналните данни, а Закон за отбрана на корупцията и на нейните носители.

Призоваваме президента на Република България  Румен Радев да наложи несъгласие върху признатия закон, а в случай че той още веднъж бъде гласуван в същия тип в Народно събрание, да бъде сезиран Конституционният съд, защото новите текстове накърняват свободата на словото, конституционното право на независимост на съвестта и свободно изложение на мнение, както и правото на обществото да бъде осведомено.

Съюз на българските журналисти ще сезира интернационалните си сътрудници – Европейската федерация на публицистите и Международната федерация на публицистите, и организации като „ Репортери без граници ” за приемането в България на мракобесни правила по отношение на публицистиката и свободата на словото и ще потърси подпомагане за анулацията им.

Председател на УС на Съюз на българските журналисти:

СНЕЖАНА ТОДОРОВА

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР