Съюзът на архитектите във Варна излезе отворено писмо към кмета

...
Съюзът на архитектите във Варна излезе отворено писмо към кмета
Коментари Харесай

Съюзът на архитектите излезе с гневно писмо до кмета на Варна заради парашутиране на непознати архитекти

Съюзът на архитектите във Варна излезе отворено писмо към кмета Благомир Коцев, в което показват несъгласието си с ангажирането на нови специалисти в областта на архитектурата и градоустройството в структурата на Община Варна, без съвещания с браншовите организации на архитектите, съобщи TheSite24.

Ето и цялостния текст без редакторска интервенция:

От името на Ръководството на Съюза на архитектите в България – Дружество Варна и членове единомислещо показваме безапелационното си противоречие с ангажирането на нови специалисти в областта на архитектурата и градоустройството в структурата на Община Варна, без съвещания с браншовите организации на архитектите, в това число нашия Съюз.

Липсата на сериозна градоустройствена експертиза, както и първите добили гласност дейности и думи на последното Ви предопределение в горецитираната сфера будят измежду нас неразбиране и донасят неприятния лъх на прям парашутизъм и, както арх. Саралиев самичък призна на среща от 05.12.23г., на политическо и приятелско предопределение.

Преди избирането Ви за кмет не помним новоназначения от вас специалист да е проявявал професионална интензивност, нито пък да се е заел с решение на съществени архитектурни или градоустройствени проблематики на град Варна.

Според нас той не е осведомен със характерните административни проблеми на варненските проектанти или администрация, които през днешния ден по този начин драговолно се готви да оглави. Опитите му за вмешателство от Ваше име в браншовите организации, на които той даже не е член, също са мотив за съществено терзание.

Припомняме Ви, че в предизборната Ви среща с колегията на САБ и КАБ в нашия “Дом на архитекта ”, Вие обещахте пряк, открит и постоянен разговор с гилдията и определеното от нея управление във връзка всички ваши бъдещи дейности в работата със профилираната администрация, както И OTHOCHO решението на съответни устройствени и градски проблеми. Обещахте ни лесна връзка, постоянни срещи и Консултативен съвет към Кмета.

Един месец след локалните избори, със забавяне, ние научаваме от един едва прочут в професионалните среди на града Ваш представител за неговите самоинициативни дейности и,,политически решения “ в професионална сфера, в която ние като общественост, ангажирана със архитектурната процедура в града, от дълго време сме дефинирали съответните проблеми и вероятните решения.

Уважаеми господин Кмет, ние варненските архитекти, повече от всички други копнеем за същинска, решителна и дълбока смяна на нашия град! Ние имаме вяра в идеята Варна и настояваме да работим един до друг с общинската администрация по цели и планове с общоградски мащаб.

Отново заявяваме готовността си да дадем безплатно своята експертиза за приключването на непоносимия интервал на застой и безхаберие, и за бързия напредък на една съвременна Варна по пътя до нейното почтено място в страната!

Г-н Коцев,

Призоваваме Ви да реализирате предизборните си поръчки и да се включите директно в персонален, пряк и прям разговор по проблемите и организацията на работата в Община Варна с гилдията на архитектите в лицето на съсловните организации.

Силно ни тормози фактът, че възлагате тази извънредно виновна задача на свои другари и лица, които не са известни със своя опит, експертиза и доверие измежду колегията в град Варна. Надяваме се, че откакто огромна част от предизборната Ви акция беше фокусирана над градоустройствените И благоустройствените проблеми на Варна, ще намерите време да извършите и първата си публична среща с нас при започване на мандата Ви, и че няма да се постанова да беседваме посредством назначени от Вас медиатори.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР