Съвсем скоро в България се очаква да пристигнат 56 000

...
Съвсем скоро в България се очаква да пристигнат 56 000
Коментари Харесай

Ваксините идват! Проф. Кантарджиев каза кога подновяват масо...

Съвсем скоро в България се чака да дойдат 56 000 ваксини на „ Пфайзер/Байонтех “ и на „ Модерна “. Това сподели пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на Националния действен щаб за битка против ковид.

В тази връзка се чака, че до края на новата седмица могат да се възобновят всеобщите имунизации.

„ Не сме ощетени доста при разпределянето на имунизациите в Европейския съюз... Водят се договаряния на високо политическо равнище за прекопирване на невъзможността на обещаното от компании, на което им е платено. Нашето държавно управление е в правото си да беседва с други производители на ваксини, регистрирани в Европейски Съюз, с цел да търси метод за компенсиране на това, което някой не си е извършил като търговски отговорности “.

Проф. Кантарджиев посочи, че се чака документално мнение на европейския регулаторен орган за качеството на имунизацията на „ АстраЗенека “, с цел да се възобнови всеобщата имунизация у нас.

„ Качеството и нежеланите резултати на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била имунизирана с партидата, която европейски страни стопираха. Тази жена се оказа с много съпътстващи болести и в недобро общо положение. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността гибелта да е породена от имунизацията е дребна “.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че за тази една година „ имаме към този момент построен капацитет, опция да откриваме нови разновидности, които дефинират мозаичността на заболяването “:

„ Доста хора схванаха, че едни не тежки ограничения могат да се съблюдават и да се ограничи разпространяването на заболяването... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да схванат, че при ограничения и дисциплинираност случаите щеше да са по-малко “.

В разнообразни области на страната равнището на разпространяване на английската генетична линия е друго. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев напомни за по-силната инфекциозност на този вид на ковид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР