Съвсем скоро собствениците на чисто нови автомобили ще могат да

...
Съвсем скоро собствениците на чисто нови автомобили ще могат да
Коментари Харесай

Регистрацията на нови автомобили става много по-лесна

Съвсем скоро притежателите на чисто нови коли ще могат да минават през процеса на регистрация доста по-лесно, като подаването на документи ще може да става електронно. Това ще бъде допустимо с промени в Наредба № I-45, които Министерство на вътрешните работи инициира. Проектонаредбата е на крайна права и чака утвърждение от вътрешния министър, разяснява за Economic.bg Татяна Груева, изпълнителен шеф на Асоциацията на автомобилни производители (ААП).

Министерство на вътрешните работи завършва с измененията и по този начин ще се даде опция новите коли, които имат електронен документ за сходства, който е наложителен за регистрация, да могат онлайн да подават документите и откакто завърши процесът, да могат да получават и номера, което извънредно доста ще улесни бизнеса и жителите “, съобщи изпълнителният шеф на ААП.

Въпреки че процесът стартира в началото с новите коли, асоциацията се надява процедурата да бъде по-гъвката и във връзка с всички типове коли.
Насърчаване на електромобилността 
ААП празнува своята 30-годишнина и по този мотив провежда конференция, на която очерта някои от главните провокации пред електрическата подвижност в България. За да „ хване “ вълната на все по-налагащата се електромобилност, страната ни има потребност от цялостна тактика за внедряване на чиста и конкурентна подвижност. Засега обаче разговорът с страната е усложнен.

Само преди две седмици Министерство на нововъведенията и растежа провежда предварителна социална консултация по Законопроект за поощряване на електрическата подвижност. Основната цел е ускорение на електрификацията на автомобилния превоз в страната. Законопроектът е обвързван и със заложена промяна в Плана за възобновяване и резистентност, която България е поела като ангажимент.

ААП е направила предложение към всички парламентарно показани политически сили в предходното 48-о Народно събрание за субсидиране на закупуването на нов електрически автомобил. По планове на асоциацията ще са нужни 72 млн. лева, като със сумата ще могат да бъдат сменени към 10 хиляди остарели коли на възраст над 15 години от целия застаряващ автопарк на страната, който възлиза на над 3.7 млн. коли.

72 милиона лв. от държавния бюджет и е предложение за идващите 3 години, като по този начин ще може да се получи едно възобновяване на парка от 10 хиляди автомобила “, разяснява Груева.

Допълва, че по този начин страната ще получи към 130 млн. лева от налози, такси и други суми, които се заплащат за новите коли. По думите на Груева това ще е потребно и за двете страни – жители и страна, само че и ще се даде старт на възобновяване на застаряващия автопарк. Субсидиите няма да бъдат получавани на калпак от всеки, а по-скоро ще бъдат насочени към притежатели на остарели коли, които ще получат избрана сума, която към момента е дискусионна, с цел да закупят нов електрически автомобил.

Като допълнение към дотациите, може да се намерения за спомагателни финансови принадлежности, свързани с лизингите, с спомагателни заеми, което ще улесни още повече процеса “, добавя изпълнителният шеф на ААП и показва, че се водят диалози по тематиката с Българската банка за развиване.
Предизвикателствата
Припомняме, че Европейската комисия готви въвеждане на Стандарт евро 7 от 2025 година, а пък от 2035 година производството на коли с мотори с вътрешно горене стопира. Редица огромни производители даже се готвят от доста по-рано да стопират обичайните бензинови и дизелови коли, като да вземем за пример Jaguar, Mini и Opel ще създадат тази крачка от 2027 година

Според Вихрен Горанчев, член на УС на ААП, това ще докара до повишаване на новите коли, а оттова вносът в България на остарели коли ще се усили доста. Той подсети, че другите западни страни са въвели от дълго време дотации за електрически автомобили, както и по-високи налози за старите коли. В България такива ограничения липсват.

Държавата умишлено подтиква вноса на остарели коли посредством данъчната политика и посредством неналичието на надзор на техническата поддръжка “, съобщи Горанчев.

Автомобилният парк в България наброява 3.7 млн. коли. Около 70% от тях са над 15-годишни. Автомобилите под 5-годишна възраст са едвам 4.6% от общия парк. 48.1% от колите са дизелови, а 28.6% са бензинови, по информация на Министерство на вътрешните работи. Електрическите коли наброяват едвам 6882, което е 0.2% от общия парк за страната.

Ако в Европейски Съюз делът на продажбите на нови електрически коли е 25-30% от всички продажби на нови коли, то у нас този дял е 5% ", разяснява Александър Костадинов, ръководител на ААП.

Старите и замърсяващи коли са виновни за 40% от замърсяването на въздуха, като България  е в топ 10 в Европейски Съюз на градове с най-мръсен въздух. Освен това техническата редовност на колите също „ буди въпросителни “, съобщи Горанчев и добави, че в страната се движат голям брой МПС с отстранени катализатори или видоизменени мотори. Всичко това води до по-голям риск от катастрофи.

Костадинов подчертава върху това, че е Нужна е цифровизация на процеса за издаване и промяна на шофьорските книжки, на синия ваучър. В момента България има късмет да притегли производител на акумулатори, както и компании за преработване на акумулатори, съобщи още ръководителят на ААП.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР