Съвременните професии, в голяма част от случаите, имат изискване към

...
Съвременните професии, в голяма част от случаите, имат изискване към
Коментари Харесай

Кои професии налагат задължителен дрескод?

Съвременните специалности, в огромна част от случаите, имат условие към чиновниците да носят характерно работно облекло. При избрани случаи то е наложително и е належащо служащите да наподобяват по един и същи метод. Кои са тези браншове и за какво има сходни условия, защо да внимават компаниите при установяване на корпоративната еднаквост на служащите?

 

Защо фирмите изискват специфичен дрескод

Това е разбиране, произлизащо от британското Dress-Code. Изисква се повече в корпоративния свят, макар че се постанова и в доста други специалности. Накратко съставлява просвета на обличане в избрани случаи . Той постанова носене на характерно мъжко или дамско работно облекло, отличаващо чиновниците от клиентите. То може да е зимно или лятно, първокласно или класическо и в множеството случаи се дефинира от самата компания. Но какво е неговото предопределение и за какво се изисква, по кое време е наложително? 

 

Предназначението на дрескода в актуалните специалности:

основава характерен облик и имидж – осанка, която е в сходство с активността на бизнеса и може да е завършена в стила на корпоративните цветове. Придава грациозност и добра осанка на чиновниците, които съставляват компанията пред клиентите;

оказва помощ за подобаващата трудова мотивация – фирменото работно облекло дава опция за по-бърза конфигурация за работа;

основава по-голяма корпоративна връзка – носенето на характерен фирмен работен екип сплотява колектива;

оказва помощ за лесното различаване на служебните лица – съществуват стандарти, с които сме привикнали и това се отнася и до облеклото на избрани сътрудници в разнообразни браншове.

 

Кои специалности изискват характерно работно облекло

Има действия, чиито представители сме привикнали да виждаме в избран външен тип. Това са готвачите в кухнята, докторите, медицинските сестри, санитарите, представителите на дадена компания, пощальоните, служителите на реда, барманите, сервитьорите и доста други. Представете си, че здравната сестра ви посреща публично облечена или като за дискотека, или банковият чиновник ви посреща по къси панталони и тениска. Вие бихте ли си поверили парите на сходна банка и бихте ли се лекували при човек без здравно работно облекло? Това са специалностите, които изискват наложително носене на специфичен екип.

Съществуват и компании, които постановат облекло, съгласно корпоративната визия, тъй че да са идентично облечени, по-представителни, елегантни и стилни. Това в огромна част от случаите са офис чиновниците, които даже и да не се срещат с клиенти. Работейки на компютри, още веднъж се преценяват с наложения от компанията дрескод. Така сътрудниците във компанията се усещат по-мотивирани за работа и се потапят в корпоративната среда. По-елегантната и приятна визия кара служащите да се усещат по-специални и да се стимулират да правят по-ефективно служебните си отговорности.

 

С какво се преценяват фирмите при налагане на дрескод

Фирмите нормално могат независимо да вземат решение какво да бъде работното облекло на чиновниците, само че с някои изключения. Дрескодът не може да е дискриминационен. На второ място, наложената визия би трябвало да е съобразена с религиозните условия, в случай че те са в рационални граници. Работодателите би трябвало да вземат под внимание условията, когато религията упорства покриване на главата или лицето, както и при носене на религиозни украшения. Това може да се нарушава единствено в случаи на форсмажорни условия.

При определянето на фирмената визия, съгласно онлайн магазин Стенсо, е значимо фирмите авансово да се поучават с юристи по трудово право. Така биха могли да си спестят проблеми с правораздаването и недоволства от страна на наранени чиновници.

 

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР