Съвременните летища имат формата на дъмбели. Единият край е предназначен

...
Съвременните летища имат формата на дъмбели. Единият край е предназначен
Коментари Харесай

След 5, 10, 20 години: Как изкуственият интелект ще промени летищата

Съвременните летища имат формата на дъмбели.

Единият край е предопределен за продажба на билети и вписване на багажи. В другия са гейтовете за самолетите, заведения, заведения за хранене и магазини.

Тънката междинна част е предопределена за инспекцията за сигурност, която отделя наземното от въздушното звено.

Тази форма на аерогарите е одобрена през последните две десетилетия, основно поради инспекциите за сигурност. Изкуственият разсъдък обаче е напът да преобърне този 20-годишен модел.

Първо, като сътвори нови способи за взаимоотношение на хората със съществуващата летищна инфраструктура и второ –като даде опция за напълно нови подходи за планиране на физическите и цифровите системи на летищата.

FastCompany показва по какъв начин ще се развият тези промени с небосвод от 5, 10 и 20 години.

След 5 години: Летището като брокер на услуги

В предишното летищата са ви казвали какво да вършиме: гигантска система за полетна информация или поредност от известия на изхода.

Вашето обвързване като пасажери, е да извличате съответната информация и да маневрирате с нея. Тази динамичност обаче се трансформира и става доста по-сътрудническа.

На интернационалното летище Сиатъл-Такома (SEA) пасажерите могат да се записват за " икономисване на място " за инспекциите за сигурност, като прескачат опашките и заобикалят всякакво терзание за прекосяване през контролните пунктове преди полета.

Също по този начин на летище SEA пасажерите, които паркират колите си, могат да употребяват автоматизирана система за ориентиране, с цел да намерят по-бързо свободните места.

Във всеки един от случаите летището усъвършенства успеваемостта си, като разрешава на пасажерите да взаимодействат по-пряко с инфраструктурата.

Ако прибавим още пет години към този вид нововъведения, елементарно можем да си представим още по-персонализирано взаимоотношение със съществуващата летищна инфраструктура.

Захранваната от датчици автоматизирана система за ориентиране на паркирането на SEA ще се интегрира със задвижваните от изкуствен интелект слухови устройства за пасажерите посредством високо персонализирани гласови взаимоотношения, като да вземем за пример " На кой етаж и в кой кулоар на паркинга има най-вече свободни места най-близо до асансьора? "

Разширяването на това равнище на интеграция до сътрудниците на летището, като ресторантьори и снабдители на наземен превоз, ще нарежда летището като брокер на услуги и ще даде опция за запитвания от страна на пасажерите като " В кои заведения за хранене в зала Б има свободни маси сега? " и " Кое е най-евтиното пътешестване, което ще бъде разполагаем, когато изляза от терминала? "

Някои от тези интеграции ще основат и доходи за летището от генериране на евентуални клиенти.

След 10 години: Без преграда сред наземна и въздушна инфраструктура

Изкуственият разсъдък е в основата на самостоятелните транспортни средства и макар че към момента сме склонни да мислим за самоуправляващите се коли като за иновация с отдалечен небосвод, в Сан Франциско и Финикс към този момент има настоящи автопаркове, които обслужват обществеността.

Автономните транспортни средства са и най-големият предстоящ фактор, който ще наруши активността на актуалните летища, заради две съществени аргументи.

Първо, те ще понижат приходите от паркинги и гаражи, защото тези автопаркове ще стартират да транспортират от ден на ден пасажери до летището.

Второ, самостоятелните транспортни средства са предпазени и следени. За задачите на употребата на автопарка това значи, че пасажерите се удостоверяват при достъпа им до транспортното средство, а то е оборудвано с камери и микрофони за наблюдаване и връзка с пасажерите при нужда.

Тези вградени характерности трансформират самостоятелните транспортни средства в логически метод за осъществяване на инспекция за сигурност по пътя към летището, било то посредством сътрудници на TSA, които взаимодействат с пасажерите от разстояние, или вероятно даже посредством сътрудници на изкуствен интелект с чисто цифрово наличие в транспортното средство.

С други думи, самостоятелните транспортни средства са контролно-пропускателни пунктове от последващо потомство, задвижвани от изкуствен интелект. 

Ако пасажерите бъдат проверявани, до момента в който се насочат към летището, тогава те ще би трябвало да дойдат на аерогарата, защото това е " сигурната " страна след инспекцията.

Съществуват две евентуални дестинации в зоната на летището, като те могат да се употребяват по едно и също време. Едната е вътре в залите и изходите, а другата е непосредствено до самолета.

Летищните търговци на дребно и ресторантьори ще бъдат удовлетворени от първото и обезпокоени от второто. И при двете обаче летищата ще имат нови благоприятни условия за преразпределяне на пространството за разнообразни функционалности в границите на физическите си площи.

След 20 години: Мегалетища за развлечение и по-малки интермодални

Как ще наподобява едно бъдещо летище, което употребява изкуствен интелект, с цел да ръководи инспекцията за сигурност, обработката на багажа и да транспортира пасажерите непосредствено до самолетите?

Съществуващите летища ще запълнят местата, които преди са били предопределени за опашки и очакване, със занимания. Точно по този начин, непрекъснатият спад на бизнес пътуванията, устойчивостта на пътуванията за свободното време, както и търговците на дребно и ресторантьорите, които би трябвало да се конкурират с превоза непосредствено до самолета, в бъдеще ще подчертават върху развлеченията.

Сингапурското летище Jewel Changi към този момент разполага с най-големия в света закрит водопад и 240 000 кв. м закрити градини.

Амстердамското летище Схипхол предлага безвъзмезден денонощен достъп до музея Rijksmuseum Schiphol - ротационна експозиция от най-известния холандски музей.

На летище Мюнхен се организират събития за сърфиране на закрито.

Новите летища през цялото време ще се съсредоточат върху проектирането в границите на по-малки физически площи. В комбиниране с новите форми на по-малки и по-тихи самолети ще има благоприятни условия за доближаване на летищата и градските ядра, което ще докара до по-добро консолидиране на комерсиалната авиация с жп мрежите и градските транспортни системи.

Тъй като изкуственият разсъдък ще даде опция за дистанционно управление на системите за надзор на въздушното придвижване, ще се появят и благоприятни условия за " изскачащи " летища, които ще подкрепят демографския взрив тук-там без обичайни летища и ще се приспособяват към възходите и спадовете на сезонното търсене или специфичните събития.

Въпреки че на този стадий това към момента звучи като научна фантастика, летищата след 20 години ще бъдат радикално разнообразни от днешните, само че ще имат общ генезис – експанзията на изкуствения разсъдък, която през днешния ден към този момент е реалност, добавя в умозаключение FastCompany.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР