Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Виктор Ангелов."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Всичко, за което се сетите – той вече го е правил

Роден е в София. Работи като готвач повече от 25 години. Същинската му кариера стартира в хотелската верига Sheraton, където 7 години работи в Германия, България и Албания. Той е първият българин, достигнал до позиция главен готвач в 5-звезден хотел от световна верига.

Проектира и изгражда първия си ресторант Chef’s с революционната за времето си концепция open kitchen, където готвачите приготвят и лично сервират ястията на гостите си. Печели три пъти приза "Ресторант на годината" в България. За 10 години създава 3 ресторанта Chef’s - всеки с различна концепция.

Силата му е в изграждането на работна структура и атмосфера, гарантиращи на всеки готвач в екипа му, че ще се превърне в успешен главен готвач. Оглавява журито в кулинарния формат "MasterChef България". Нарича хората, с които работи, "съмишленици", проблемите – "предизвикателства", а клиентите – "гости", защото от клиента получаваш, а на госта даваш!

Черпи вдъхновение от по-старите книги, рецепти и техники. Търси връзка с традициите, когато създава нови ястия. Храната му е изненадваща, разпознаваема и винаги с респект към суровините. Ще се почувства успял, ако някой ден успее да сготви изкушаващо ястие, с което да накара вегетарианец да прояде месо.

Любимата му подправка е радостта от живота, но не би могъл да си представи ястията си без уникалния вкус на продуктите от Балканите. Иска да споделя неповторимия вкус на българските подправки, сирене и зеленчуци.

Първата рецепта от Виктор Ангелов "Вариация български сирена" - вижте тук

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (107)

Източник: dnevnik.bg