Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Веселин Калев

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

" Вкусът може да те води до всички краища на света "

Роден във винарския Карнобат, Веселин приключва перспективната компетентност технология на напитките. Скоро по-късно открива, че кулинарията е неговото предопределение.

Започва професионалното си развиване в софийския " Хилтън " – в кухнята на Андре Токев, а по-късно работи с Емил Минев в ресторант " Талисман ".

Амбицията да се развива го води в Германия, където професионалният му път минава през няколко влиятелни ресторанта. През 2012 работи при един от най-забележителните топ готвачи в Германия Томас Келерман в ресторант Kastel, отличен с две звезди " Мишлен ". Преди да се завърне в България при започване на 2017 година, е и chef de partie в ресторант Bambergs Häuschen, с една звезда " Мишлен ". В момента го откриваме в хотел " Рила ", Боровец, отпред на трите му ресторанта.

Веселин черпи ентусиазъм от неограничените благоприятни условия, които кулинарното изкуство предлага: " Разнообразието от усети може да те води до всички точки на света, а комбинирането им всякога основава ново и ненадейно преживяване. "

Предизвикателство за него би било да готви за деца – да комбинира неустоими за тях усети, здравословни артикули и занимателно показване на рецептите.

Любимата му фалшификация е мащерка – татко му е археолог и ароматът ѝ го връща в детските години, когато е обикалял с него разнообразни обекти.

Първата рецепта от Веселин Калев " Пъстърва с пролетни зеленчуци, саке и леща " - вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (99)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР