Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя ...

Кой е Веселин Калев."Съвременна българска кухня" е специален проект в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от инициативите, с които търговска верига "Метро" отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

"Вкусът може да те отведе до всички краища на света"

Роден във винарския Карнобат, Веселин завършва перспективната специалност технология на напитките. Скоро след това открива, че кулинарията е неговото призвание.

Започва професионалното си развитие в софийския "Хилтън" – в кухнята на Андре Токев, а след това работи с Емил Минев в ресторант "Талисман".

Амбицията да се развива го отвежда в Германия, където професионалният му път минава през няколко престижни ресторанта. През 2012 работи при един от най-забележителните топ готвачи в Германия Томас Келерман в ресторант Kastel, отличен с две звезди "Мишлен" . Преди да се завърне в България в началото на 2017 година, е и chef de partie в ресторант Bambergs Häuschen, с една звезда "Мишлен". В момента го откриваме в хотел "Рила", Боровец, начело на трите му ресторанта.

Веселин черпи вдъхновение от неограничените възможности, които кулинарното изкуство предлага: "Разнообразието от вкусове може да те отведе до всички точки на света, а комбинирането им всеки път създава ново и неочаквано изживяване."

Предизвикателство за него би било да готви за деца – да комбинира неустоими за тях вкусове, здравословни продукти и забавно представяне на рецептите.

Любимата му подправка е мащерка – баща му е археолог и ароматът ѝ го връща в детските години, когато е обикалял с него различни обекти.

Първата рецепта от Веселин Калев "Пъстърва с пролетни зеленчуци, саке и леща" - вижте тук

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (99)

Източник: dnevnik.bg