Съвместният изследователски център /JRC/ към Европейската комисия /ЕК/ публикува днес

...
Съвместният изследователски център /JRC/ към Европейската комисия /ЕК/ публикува днес
Коментари Харесай

Продават ли ни ниско качество храни и продукти от тези в ЕС?

Съвместният проучвателен център /JRC/ към Европейската комисия /ЕК/ разгласява през днешния ден резултатите от три изследвания , които включват и две анкети, за храни и за домашен артикули и артикули за грижа, продавани като идентични, само че с разнообразни характерности или съставки според от това къде се продават. Такива маркетингови практики са несправедливи според законодателството на Европейски Съюз, в случай че разликите в продуктите не са оправдани от законни и справедливи фактори , като национално законодателство, наличност или сезонност на суровините или доброволни тактики за възстановяване на достъпа до здравословна и питателна храна .

Първото изследване, общо за Европейски Съюз съпоставяне на характерностите и представянето на маркови хранителни артикули /2021 г./, възпроизвежда акцията за тестване, извършена от Съвместния проучвателен център през 2018/2019 година, с цел да даде визия за възможните трендове за появяването на „ двойно качество “ на маркови хранителни артикули в Европейски Съюз.

Резултатите от тестванията за 2018/2019 година, извършени в 19 страни членки , демонстрират, че 9% от сравняваните артикули се разграничават по състав , макар че опаковката е идентична. Други 22 на 100 от продуктите с друг състав са имали сходна опаковка. Така общо 31 на 100 от тестваните артикули са с идентична или сходна опаковка, само че с друг състав. Проучването не демонстрира пореден географски модел.

Кампанията за тестване, извършена през 2021 година, е обхванала 26 страни членки. Тя е открила, че в същите 19 страни, обхванати от първата акция 2018/2019, общо 24% от продуктите с идентична или сходна опаковка са с друг състав . Това съставлява понижение със 7 процентни пункта: 5,6% от оценените хранителни артикули са с разлики в състава, само че с еднакъв външен тип на опаковката, а 18,5% от продуктите се разграничават по състав и демонстрират до известна степен тези разлики посредством вариации в графичния дизайн на опаковката .

Както през 2018/2019 година, в акцията от 2021 година не е открит географски модел на сходни разминавания. Кампанията за тестване е съпроводена от изследване, в което болшинството от интервюираните компании са декларирали, че са подхванали или възнамеряват да подхващат дейности, в това число посредством смяна на представянето на продукта , хармонизиране на предписания, използване на други ограничения или съчетание на тези дейности.

Съвместният проучвателен център си сътрудничи с националните способени органи, с цел да оцени за първи път разликите в качеството на 58 маркови домашен и 79 продукта за персонална хигиена от 20 страни от Европейски Съюз, продавани на единния пазар. Проучването „ Оценяване на хипотетичните разлики в качеството на продуктите за семейството и персоналната хигиена, продавани на единния пазар – Резултати от съпоставяне в целия Европейски Съюз “, демонстрира, че 8% от продуктите са с идентична опаковка , само че се разграничават по декларирани съставки, 25% от продуктите с разлики в изброените съставки демонстрират и избрани вариации във външния тип на опаковката. Отново не се следи ясна наклонност на продуктова диференциация в географските райони на участващите страни членки.

Трето изследване на Съвместния проучвателен център – „ Емпирично тестване на усещанията на потребителите за разликите в опаковките и версиите на продукта на видимо идентични маркови хранителни артикули “, изследва въздействието на вариациите в дизайна на опаковката на видимо идентични маркови хранителни артикули върху потребителското усещане и взимане на решения.

Чрез онлайн изследване, извършено в 10 страни от Европейски Съюз , е установено, че колкото по-голям е броят на детайлите, които се разграничават в дизайна на опаковката, толкоз по-голяма е вероятността потребителите да открият, че опаковките са разнообразни . Все отново потребителите се нуждаят повече опаковъчни детайли да бъдат разнообразни, с цел да схванат, че продуктите в тези опаковки също са разнообразни. Освен това детайлите на опаковката повлияят на решенията за покупка, като потребителите са били подготвени да платят повече за продуктите в опаковки, сигнализиращи за характерности, които подхождат на техните претекстове за покупка, написа pariteni.bg.

Комисията прегледа въпроса за двойното качество след отчети от няколко страни членки, показващи, че съставът на избрани артикули, като безалкохолни питиета, кафе или рибни пръчици , е бил друг на техните пазари спрямо продуктите, продавани под същата марка и със същата или доста сходна опаковка в други страни от Европейски Съюз.

Еврокомисията първо предложи подсилване на разпоредбите на Съюза за отбрана на потребителите в тази област. След предлагането на Европейска комисия през 2019 година бяха признати съответни промени на Директивата за нелоялните търговски практики като част от Директивата за рационализация и по-добро правоприлагане.

Измененията , които влязоха в действие през 2022 година, изясниха, че стартирането на пазара на стока в една страна членка като идентична със същата стока в други страни членки, до момента в който техният състав и характерности са доста разнообразни, е неразрешено, когато това може да докара потребителите до решения за покупка, които те не биха взели, в случай че знаеха за разликата.

През декември 2021 година Комисията актуализира насоките за използване на изменената Директива по отношение на нелоялните търговски практики , която включва глава, отдадена на двойното качество. През 2024 година Комисията ще рапортува за използването на Директивата за рационализация и по-добро правоприлагане, в това число разпоредбите по отношение на двойното качество.

На второ място, Съвместният проучвателен център на Европейска комисия одобри през 2018 година хармонизирана методология за оценка на случаите с двойно качество . Освен това е направил редица изследвания на пазарната обстановка и икономическите аспекти на двойното качество.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР