Съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните и

...
Съвместни проверки на Българската агенция по безопасност на храните и
Коментари Харесай

Животновъди искат санкции за закъснели плащания на преработвателите

Съвместни инспекции на Българската организация по сигурност на храните и Националната организация по приходите ще покажат по какъв начин се разпределя цената на храните сред другите участници във веригата от полето до рафта на магазина. 

Резултатите ще бъдат обсъждани в последващи съвещания на Консултативния съвет по млякото. Това стана ясно след първото съвещание на съвета, който се организира в четвъртък и мина доста бурно. „ В реалност този диалог протече малко прочувствено, само че той е дълъг и зареден напрегнато “, разяснява зам.-министърът на земеделието Александър Йоцев. 

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация поддържат напъните на министерството да поддържа под всякаква форма сдружаването на земеделските производители, стана ясно след срещата. „ Ние сме организацията в страната с най-вече сдружени аграрни производители, само че сериозният проблем е огромното закъснение на заплащанията от страна на преработвателите и потребността от нормативна уредба, която по някакъв метод да ги глоби.

Имаме сигнали сега за над 5 млн. лв. просрочени заплащания “, уточни съпредседателят на НОКА Симеон Караколев.

По негови планове това са отговорностите единствено към  членове на НОКА, а за целия животновъден бранш в страната евентуално сумата ще надмине 15 млн. лв.. „ Животновъдите освен няма от кое място да изхранват своите животни, само че те и кредитират преработвателите “, безапелационен е той.

Във връзка с високите цени на питателните артикули, от преработвателния отрасъл споделиха, че няколко пъти са алармирали за „ ненормални “ надценки на храните в огромните търговски вериги в следствие,на което са почнали инспекции от Комисията за защита на конкуренцията.

„ Пет доста огромни корпорации, управляват 6 огромни търговски вериги и държат над 2/3 от българския пазар на хранителни артикули. В кампанийно време този % скача до 90% “, сподели Владислав Михайлов от Асоциация на млекопреработвателите в България. 

„ Хранили сме големи райони, а в този момент не можем да нахраним себе си “, сподели млекопреработвателят. 

" Цената на дребно не се дефинира нито от производителя, нито от министър, тя се дефинира от търговеца и когато има кой да заплаща за тази цена – той я държи. Вероятно имаме незадоволителна конкуренция, тъй като пазарът в България към този момент се господства от избран вид търговски обекти на дребно. Когато конкуренцията допуска, цената ще бъде понижена, административно тя не може да бъде избрана от никого “, разяснява от своя страна земеделският министър Кирил Вътев.  

Той удостовери, че ще бъде направена достоверна инспекция за разпределянето на цените от полето до рафта. В разбора ще бъдат обследвани цените на вносните артикули у нас и в другите страни, където работят дадени търговски оператори. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР