Съвместната работна група за програмиране одобри проекта на програмата за

...
Съвместната работна група за програмиране одобри проекта на програмата за
Коментари Харесай

Над 31 млн. евро има за трансгранично сътрудничество със Северна Македония до 2027 г.

Съвместната работна група за програмиране утвърди плана на програмата за трансгранично съдействие сред България и Република Северна Македония (РМС) за интервала 2021-2027 година.

След тази с Румъния, това е втората трансгранична стратегия с присъединяване на България, по която ще стартират публични договаряния с Европейската комисия. Това изясни заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова след шестото съвещание на Съвместната работна група за създаване на програмата. Заедно със Зоран Димитровски, заместник-министър на локалното самоуправление на прилежащата страна, двата са съпредседатели на Съвместния програмен комитет за утвърждение на плана.

Индикативният бюджет на програмата е 31 152 400 евро, които са разпределени в три съществени целта. Първият е постигането на по-зелен трансграничен район. С близо 5 млн. евро ще бъдат подкрепени ограниченията за осъществяване на главната характерна цел - поощряване на зелената инфраструктура, в това число в градски райони, и понижаване на всички форми на замърсяване.

Вторият приоритет е ориентиран към възстановяване на районната съгласуваност и поощряване на икономическия напредък в трансграничния район. Тус са планувани близо 9,3 млн. евро. Средствата ще бъдат вложени целево в стратегическия план за нов граничен контролно-пропускателен пункт сред Струмяни и Берово на границата сред България и Република Северна Македония. „ Ще подобрим транспортната съгласуваност посредством откриването на нов граничен контролно-пропускателен пункт, който се възнамерява към този момент повече от 20 години и считаме за общ приоритет “, разяснява заместник-министърът. Липсата на инфраструктура, благоприятстваща даването на услуги от интерес за общността и бизнеса, в допълнение постанова съществени обществени последствия, в това число по-голямо обществено изключване и неравноправие, както и провокации пред даването на услуги за отдих и пазарите на труда. Необходимостта от подсилване на районната съгласуваност и от улеснение на възходящия трафик на хора и артикули сред двете страни е водещият претекст за ускореното създаване на КГПП „ Клепало “ . Ангажираността на българското държавно управление беше декларирана при започване на март, когато беше избран съставът на българската част от Смесената експертна комисия за установяване на вида и параметрите на новия пункт. Кабинетът дефинира регионалният шеф на Благоевград за бенефициер/възложител по отношение на подготовката и реализацията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “. Очаква се работата на комисията да стартира с първо публично съвещание до месец.

Изграждането на Граничен контролно-пропусквателен пункт сред Струмяни – Берово има капацитета да окаже удобен стопански и екологичен резултат в района, като поеме част от възходящия трафик по съществуващите гранични пунктове. Преминаването през „ Клепало “ ще икономисва разстояние и време, и ще окаже удобни резултати на околната среда с понижаване на концентрацията на нездравословни излъчвания.

Най-голям запас - малко над 14 млн. евро, са заделени за третия приоритет, който поддържа интегрираното развиване на трансграничния район. С него ще се предизвикват интегрираното и приобщаващо обществено, икономическо и екологично локално развиване посредством поддръжка за микро, дребни и междинни предприятия, и за резистентен туризъм в района. „ Ние ще влагаме в конкурентоспособността на локалния бизнес посредством усилване на зеления преход и въвеждането на практики на кръгова стопанска система в дребните и междинни предприятия. Днес назоваваме това „ зелен метод ”, само че на следващия ден ще бъде водещата причина за икономическо развиване “, споделя Иванова. Целта е да се поддържат концепциите на локалните общности посредством метода „ отдолу-нагоре ”. „ Гъвкавостта на този инструмент е чудесна опция за стимулиране на туристическия бранш и възкръсване на обекти и обичаи на културното завещание “, добави зам.-министърът.

В обсега на програмата са включени областите Благоевград и Кюстендил в България. В Република Северна Македония обсегът включва Североизточния, Източния и Югоизточния райони. В обитаемоте места от двете страни на границата живеят общо близо 950 хиляди души.

Сега, повече от всеки път, се нуждаем от допустимо най-вече взаимни дейности, с цел да подсигуряваме по-устойчиво и интегрирано развиване “, споделя в умозаключение Деляна Иванова.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР