Съвместната документална поредица между БНТ и Продуцентска къща Файв Стар

...
Съвместната документална поредица между БНТ и Продуцентска къща Файв Стар
Коментари Харесай

Битката при Клокотница във филм

Съвместната документална поредност сред Българска национална телевизия и Продуцентска къща „ Файв Стар Медиа Груп “ " Битките за Европа " продължава с кино лентата " Битката за Клокочещата вода ". Той ще има премиера по Българска национална телевизия 1 на 21 юли, неделя, от 13 часа. Филм за една война, която трансформира освен границите на средновековна Европа. Тя слага нови морални стандарти въобще във воденето на бойни дейности. Това е борбата край Клокотница, покрай Хасково. Ето по какъв начин звучи част от сюжета.

Теодор Комнин бърка. Иван Асен следи деликатно своя шурей. При толкоз врагове, в случай че искаш да седнеш на най-високия трон в Европа - този на Василевсите, би трябвало да си блъснал най-могъщия си комшия. И като че ли това е по този начин елементарно тъкмо в този момент... Комнин и военачалниците му преценят, че България е най-уязвима от югоизток - откъм днешния град Хасково.

Хасково е извънредно стратегически град. През тези територии минават множеството конфликти сред Запада и Изтока. Тук е най-невралгичната зона. Преминеш ли с армия река Марица, ти си от другата страна на континента...

Битката стартира до село Клокотница. Там тече ръкав на река Марица. Това е тежка тактическа неточност на Комнин. Той преди малко е наел към 5 хиляди тежковъоръжени рицари от Западна Европа.

На българска територия нахлува към 30-хилядна армия. Огромна мощност по това време. Българите са с към 5 хиляди по-малко. Предимството е, че царят им е очаквал нападението. Слабостта - 5 хиляди души по-малко! Иван Асен е ядосан поради измяната, само че спокоен. Знае, че изборът на Теодор Комнин за инвазия е от най-лошите вероятни решения.

Режисьор и сценарист на " Клокочещата вода " е Степан Поляков /Майсторите, които върнаха времето напред, Една неочаквана спирка/, основен оператор е Момчил Александров /Йога боец, Няма, няма да работя!/. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова. Продукцията е взаимен план сред продуцентската къща, Община Хасково и Българска национална телевизия. В поредицата " Битките за Европа " до момента са снимани огромните кинопродукциите Капитаните печелят против генералите, Никопол ​- последната столица, Арабаконак ​- Битката на Героя и Предателя, Плевен - Краят на войната. Началото на Европа, който завоюва премията в категория „ История и просвета ”, подкатегория „ Документален филм ”, в ХІV интернационален тур филм фест „ На източния бряг на Европа ”`2018 - Велико Търново. Във крайна постпродукционна фаза е продължението на кино лентата за обсадата на Плевен - „ Печал и ентусиазъм “. Той ще е подготвен в края на юли.

Всички филми от поредицата са снимани и с огромни възстановки.

Сред другите известни имена, които вземат участие в поредицата, са сценаристът Александър Перпелиев, композиторът Валери Пастармаджиев, актьорите Джонас Толкингтън и Тери Рандал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР