Съвместна германо-египетска археологическа експедиция е намерила нови останки от Храма

...
Съвместна германо-египетска археологическа експедиция е намерила нови останки от Храма
Коментари Харесай

Важна находка! Храм на слънцето показва нови тайни от Древен Египет

Съвместна германо-египетска археологическа експедиция е намерила нови остатъци от Храма на слънцето в квартал Матарея в Кайро, където в предишното се е намирала античната столица Хелиополис, а през днешния ден има музей навън, заяви в. “Ал Ахрам ”.

Сред находките са елементи от скулптура от кварцит на считания за финален фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал сред към 1319 и 1292 година пр.н.е. Открити са и елементи от фрагменти от вулканичен камък сиваке, носещи белезите на фараона Псамтик Втори, който господства сред към 595 и 589 година пр.н.е.
-->
Учените са намерили и минимум пет кварцитни скулптури на могъщия фараон Рамзес Втори. Една от тях го изобразява като сфинкс.

Южно от музея са разкрити варовикови тротоарни плочи на повърхност от почти 15 на 15 метра. В непосредственост до тях са изкопани още фрагменти от скулптури на знатни особи.

През юни 2022 година експедицията разгласи, че за първи път е разкрила артефакти от ръководството на Хеопс в Матарея. Учените допускат, че останките може да са принадлежали на непознати до момента сгради на Хеопс на това място или да са донесени от пирамидите в Гиза като строителен материал по време на Деветнадесетата династия, учредена от Рамзес Първи.

Музеят навън в Матарея отваря порти през 2018 година. В него са изложени над 130 антични артефакти, измежду които е обелискът от червен гранит, повдигнат от фараона Сенусрет Първи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР