Съвместна акция по спасяване на щъркели се проведе в пловдивския

...
Съвместна акция по спасяване на щъркели се проведе в пловдивския
Коментари Харесай

Лекуват семейство щъркели в Пловдив

Съвместна акция по избавяне на щъркели се организира в пловдивския квартал Прослав. Тя беше вследствие на подадени сигнали от жители на " зеления телефон " на екоинспекцията, които са изразили и терзания, че млади птици са изоставени в гнездото и за тях не се поставят наставнически грижи.

При идване на специалисти от Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив) и чиновници на " ЕВН България Електроснабдяване " е открито, че щъркеловото семейство бедства - останал е единствено единият от възрастните , който е болен, две от дребните са открити мъртви в гнездото и единственият останал здрав образец е трето малко щъркелче.

До гнездото, намиращо се на електрически дирек на ЕВН е достигнато благодарение на вишка на електроснабдителното сдружение . Оттам е свалено здравото малко пернато. Възрастният му болен родител е уловен в двор на къща в съседство. По-късно денем в покрайнините на кв. Прослав е открит и втори възрастен щъркел в безпомощно положение.

Експерти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив са транспортилали трите птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където за тях ще бъдат положени профилирани грижи. След укрепването на младия образец, той ще бъде върнат в природата на уместно място.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) e предпазен тип, включен в Приложение № 3 към член 37 на Закона за биологичното многообразие . Лице, което откри образец в безпомощно положение е длъжно да уведоми най-близката Регионална ревизия по околна среда, държавно горско или държавно ловно стопанство в период до три дни. Законът не разрешава улавянето, унищожаването или обезпокояването на екзеплярите, а нарушителите подлежат на глоба в размер от 100 до 5 000 лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР