Съветските архитекти експериментират с формата на жилищните сгради. Първоначално те

...
Съветските архитекти експериментират с формата на жилищните сгради. Първоначално те
Коментари Харесай

Защо в СССР строят кръгли жилищни сгради

Съветските архитекти опитват с формата на жилищните здания.

Първоначално те търсят метод да икономисат пространство в градовете, а по-късно се стремят да показват величието на страната.

Експериментите с кръгли форми в Русия стартират дълго преди революцията. През 1820-те години в Санкт Петербург е издигната първата кръгла жилищна постройка. Апартаментите в нея се отдават чартърен.



Татяна Башнинская (CC BY 3.0)

Широко прочут в Москва е и авангардният частен дом на архитекта Мелников, издигнат във формата на цилиндър в края на 1920-те.



Paulkuz (CC BY-SA 4.0)

Кръглите форми стават обичан способ в конструктивизма и се употребяват интензивно в разнообразни постройки – от санаториуми до оперни театри. В края на 1920-те в Таганрог е издигнат Клубът на служащите в металургията, чиито контури припомнят на главата на гаечен ключ.



Архив на Анна Астахова

През 1932 година в Таганрог е издигната триетажна постройка във формата на буквата „ С “ или отворен кръг. Тя се счита за първата кръгла жилищна постройка в Съюз на съветските социалистически републики, а първите ѝ жители са служащите от завода „ Красный Котельщик “.



Не се знае сигурно кой е нейният проектант. В годините на Съюз на съветските социалистически републики се счита, че създател на плана е Михаил Кондратиев, който е построил зигзагообразния жилищен комплекс „ Нов обичай “ в Ростов на Дон. Но по-късно краеведите стартират да поддържат версията, че действителният основател е Иван Таранов-Белозеров, проектирал няколко от станциите на московското метро.



В „ Жилищния дом на служащите в „ Красный Котельщик “  (и до през днешния ден това е формалното име на сградата) има общо 36 жилището. Първоначално има общи бани, предопределени за няколко фамилии, само че през днешния ден всяко жилище си има своя. Интересен факт е, че в „ влиятелното “ здание тоалетните са били външни, а канализацията и водопроводната апаратура са прокарани 30 години след стартирането му в употреба, чак през 1960-те.



Сградата разполага с комфортен закрит двор, към който изход имат всички жилища. На втория и третия етаж има общи балкони, опасващи зданието. Преди 10 години то беше ремонтирано главно.



Кръглата форма символизира единството и комуната – идеалното жилище за всеки руски гражданин; всичко е на видно място и има общи балкони и общ двор. Материалите са оптимално елементарни, само че постройката е издигната качествено и надеждно (тя към този момент е на 90 години, само че е в прелестно състояние).



Разбира се, във връзка появяването на толкоз извънредно здание незабавно потеглят голям брой митове. Според една от тях, постройката със С-образна форма е едвам първата, като имало проекти да се построят още три, които дружно да оформят съкращението „ Съюз на съветските социалистически републики “. Според друга, за строителството на основите на постройката са употребявани камъни от унищожената от болшевиките черква „ Архангел Михаил “, която се намирала наоколо.



В началото на 1930-те в гр. Иваново се появява блок-подкова в жанр конструктивизъм. Тя е издигната за чиновниците в органите за сигурност и е още един опит. Смята се, че полукръглата форма прави жилищното помещение по-компактно, икономисва градско пространство и разрешава на по-ограничена територия да бъдат настанени повече хора.



Експериментът, обаче, по този начин и не дава подтик на всеобщото строителство на сходни кръгли сгради. В последна сметка, през 1950-те и 1960-те жилищните проблеми стартират да се вземат решение с по-прости структури – така наречен „ хрушчовки “ във формата на паралелепипед.

Между другото, опитите с кръглите форми не престават и по-късно. След като е решено Олимпиадата през 1980 година да се организира в Москва, управляващите желаят в действителност да удивят гостите с инфраструктура и още веднъж да стартират да строят кръгли жилищни здания. По-точно – 5 блока, които от въздуха да наподобяват като олимпийските кръгове. Два от кръговете от плана на проектант Евгений Стамо и инженер Александър Маркелов се появяват на ул. „ Нежинская “ и ул. „ Довженко “ през 1970-те. Това са големи блокове с над 900 жилището.



Михаил Колобаев/Mos.ru (CC BY 4.0)

Оказва се, че да се строят такива ексцентрични здания е прекомерно скъпо и прекомерно комплицирано. Затова амбициозният план е спрян.



Михаил Колобаев/Mos.ru (CC BY 4.0)

По-късно излиза наяве още, че животът в сходна постройка има редица дефекти – достъпът до двора е усложнен, защото входовете са с формата на арка, а местата за паркинг не доближават. В жилищата прозорците, които гледат към вътрешния двор, постоянно не обезпечават задоволително светлина, по тази причина се харчат повече пари за електрическа енергия.



Михаил Колобаев/Mos.ru (CC BY 4.0)

Освен това, заради дефицита на светлина, се появяват влага и плесен. В жилищата няма нито един прав ъгъл и по тази причина е мъчно да се лепят тапети и да се инсталират подови настилки, а и общоприетите руски мебели въобще не са подобаващи за стаи с сходен ексцентричен дизайн. Заради овалната форма на вътрешния двор пък там има толкоз мощно ехтене, че всички чуват даже най-обикновен и спокоен диалог.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР