Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за

...
Съветът за тристранно сътрудничество разгледа законопроекта на държавния бюджет за
Коментари Харесай

Реалистичен ли е Бюджет 2020?

Съветът за тристранно съдействие прегледа законопроекта на държавния бюджет за следващата година и на здравната каса и на Национален осигурителен институт.

С плана на бюджет на публичното обезпечаване се планува актуализация на пенсиите с 6.7 на 100 през юли и опазване на майчинството, минималното обезщетение за безработица и разпоредбите за болничен.

Снимка: btvnovinite.bg

Финансовата рамка за следващата година планува и растеж на приходите. Прогнозата за размера на междинната работна заплата е 1500 лв. през 2012 година.

Прогнозата на Министерството на финансите за минималната работна заплата. Догодина ще е 610 лв..

Бизнесът още веднъж се разгласи срещу увеличението на минималната работна заплата.

Реалистичен ли е бюджетът в студиото на „ Тази сутрин” разясниха заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и Любослав Костов от КНСБ.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Бюджетът е закостенял, което има своите достолепия, само че също по този начин има притеснителни неща от позиция на данъчната система и намаляващата преразпределителна роля на държавата”, счита Любослав Костов от КНСБ.

„ Държавата ще харчи по-малко пари като % от Брутният вътрешен продукт, което ние смитаме за неверно в изискванията на забавяща се стопанска система и нужда от усилване на вътрешното потребление”, означи специалистът от синдикатите.

Снимка: btvnovinite.bg

Любослав Костов дефинира като позитивно отделянето на 950 милиона лв. за растеж на заплатите на педагогическия личен състав и бюджетната сфера, само че не е сигурен дали ще бъдат задоволителни, тъй като имаме 10% растеж на разноските за личен състав, а не съответно на работната заплата.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече пари за образованието се регистрират като плюс и от Българската стопанска камара.

„ Ние изказвахме своето утвърждение за бюджета, който е уравновесен и в средносрочен проект се планува влизането ни в „ чакалнята за еврото”, съобщи заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Снимка: btvnovinite.bg

Бранков обаче изрази своята паника, че плануваните средства за бюджетната сфера ще изпреварят темпа на компенсиране в частния браншове и ще провокират изостряне на проблемите с недостига на работна ръка.

Ако желаеме качествена администрация и държавни чиновници, то би трябвало да им плащаме повече, съобщи Любослав Костов от КНСБ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР