Съветът за сигурност предложи на македонското правителство да обяви кризисно

...
Съветът за сигурност предложи на македонското правителство да обяви кризисно
Коментари Харесай

Северна Македония с нови мерки заради размаха на К-19, обявява кризисно положение за 30 дни

Съветът за сигурност предложи на македонското държавно управление да разгласи спешно състояние за 30 дни на територията на цялата страна, разгласи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Положението с COVID-19 е извънредно съществено и е по-зле, в сравнение с по време на пролетната вълна, написа.

На състоялото се при президента заседание на Съвета за сигурност е участвал и министърът на опазването на здравето Венко Филипче, който е уведомил за здравните запаси на страната и организацията за справяне с пандемията, заяви МИА.

След като бъде оповестено спешно положение, както изясни президентът Пендаровски, Законът за защитата и Законът за ръководство на рецесии дават доста по-широки благоприятни условия за поддръжка на държавата- главно в опазването на здравето.

Важната разлика, сподели Пендаровски, е във опцията държавното управление да ръководи ресурсите на органите на държавната администрация, обществените предприятия, общините на град Скопие, само че също по този начин и комерсиалните сдружения, в тази ситуация частните здравни заведения.

„ Не става въпрос за национализация на частните лечебни заведения, а в последна сметка за ръководството им в борбата против пандемията, несъмнено там и дотолкоз, доколкото държавното управление счита за належащо. В противоположен случай знаете, че частната благосъстоятелност е обезпечена от Конституцията и затова не става въпрос за национализация или смяна на собствеността “, сподели Пендаровски.

Няма да има контролно-пропусквателен пункт и ограничавания в напредването все още, само че във всеки миг полицията и армията може да влязат в сходна функционалност, сподели още той. Засега няма да се вкарва полицейски час.

По време на брифинга попитаха премиера Заев и за България, а той сподели, че продължава с приятелския разговор.

Съветът за сигурност на Република Северна Македония се организира в президентската резиденция "Вила Водно ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР