Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) се събра

...
Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) се събра
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН заседава за Газа-Израел, но не успява да постигне съгласие по изявление

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН) се събра при закрити порти на изключителна сесия на фона на войната сред Израел и Газа, само че не съумя да реализира належащо е единогласие за взаимно изказване.

Поне 1100 души към този момент са убити, откогато Хамас, палестинската формация, която управлява блокираната Ивица Газа, стартира нахлуване против израелски градове в събота и взе стотици хора за заложници.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Съединени американски щати ще усилят военната помощ, ще изпратят военни кораби и самолети по-близо до Израел Погледът: Шоковите талази от нападението на Хамас против Израел „ Къде отиваме?': Жителите на Газа, до момента в който Израел афишира война, бомбардира домове Жителите на Тел Авив стартират да излизат завършек на списъка

Израел отмъсти, като разгласи положение на война и удари гъсто обитаемата Газа, убивайки стотици хора.

Съединените щати приканиха 15-те членове на съвета да осъдят изрично Хамас.

„ Има огромен брой страни, които осъдиха офанзивите на Хамас. Те явно не са всички “, сподели висшият американски посланик Робърт Ууд пред кореспонденти след сесията.

„ Вероятно бихте могли да разберете един от тях, без аз да кажа нищо “, сподели Ууд, имайки поради Русия, чиито връзки със Запада се утежниха внезапно след нахлуването й в Украйна.

Съветът се събра за към 90 минути и изслуша брифинг от мирния делегат на Организация на обединените нации за Близкия изток Тор Венесланд.

Дипломати споделиха, че членовете, водени от Русия, се надяват на по-широк фокус от осъждането на Хамас.

Изявлението би трябвало да бъде в съгласие с консенсус.

„ Моето обръщение беше неотложно да се спрат боевете и да се премине към преустановяване на огъня и към съдържателни договаряния, което беше казано от десетилетия “ от Съвета за сигурност, сподели Василий Небензя, съветският дипломат в Организация на обединените нации.

„ Това е частично резултат от неразрешени проблеми “, сподели той.

Обединените арабски емирства, които възстановиха връзките с Израел като част от знакова договорка от 2020 година, обявиха, че чакат повече срещи на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на рецесията.

„ Мисля, че всички схващат, че през днешния ден обстановката буди сериозна угриженост “, сподели посланикът на ОАЕ Лана Заки Нусейбех.

„ Много членове на Съвета имат вяра, че политическият небосвод, водещ до решение с две страни, е единственият метод най-сетне да се реши този спор “, сподели тя.


„ Пътят към мира “

Нито Израел, нито Палестинската администрация (ПА), основана на Западния бряг и политически противник на Хамас, участваха на срещата, защото сега са в Съвета за сигурност.

Палестинският дипломат Рияд Мансур прикани дипломатите да се съсредоточат върху прекратяването на израелската окупация.

„ За страдание, историята за някои медии и политици стартира, когато израелците са убити “, сподели той.

„ Това не е време да позволим на Израел да удвои ужасните си избори. Това е моментът да кажем на Израел, че би трябвало да промени курса, че има път към мир, където нито палестинци, нито израелци са убити. ”

В отворено писмо, изпратено до членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации преди срещата, три палестински правозащитни организации обявиха, че бездействието на Организация на обединените нации е разрешило последното принуждение и значи, че нейните членове са „ съучастници “ в случилото се.

Базираните в Палестина организации – Al-Haq, Al-Mezan Center for Human Rights и Палестинският център за човешки права – приканиха държавите-членки на Организация на обединените нации да се оправят с „ главните аргументи и да защитят палестинския народ от израелските офанзиви “. < /p>

Междувременно, преди срещата, посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан сподели графични фотоси на израелски цивилни, пленени от Хамас.

„ Това са военни закононарушения – крещящи, документирани военни закононарушения “, сподели Ердан пред кореспонденти.

„ Това невъобразимо, невъобразимо безчовечие би трябвало да бъде наказано. Израел би трябвало да получи твърда поддръжка, с цел да се защитим – да защитим свободния свят. “


Ивицата Газа, дом на към 2 милиона души и с размери към 365 кв. км (141 кв. мили), се ръководи от Хамас от 2007 година след къса война със сили, лоялни на ПА.

Неговото нахлуване в Израел съответствува с подкрепяните от Съединени американски щати ходове за тласкане на Саудитска Арабия към нормализиране на връзките с Израел в подмяна на съглашение за защита сред Вашингтон и Рияд.

„ Не виждаме причина, която да бъде изключена “, сподели Ердан. „ Все още желаеме това да се случи. Ще създадем всичко допустимо, с цел да живеем взаимно с всички наши съседи. “

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР